Festivalul de Blues de la Brezoi nu este afectat de închiderea Văii Oltului. Dimpotrivă, turiștii pot veni pe Transalpina

Vestea care a zguduit azi toată Vâlcea și toate localitățile dispuse geografic pe Valea Oltului, a fost aceea că după 8 iulie, DN 7 (drumul pe Valea Oltului) între Cornet și Boița se va închide, sau între Câineni și Boița. Adică Valea Oltului nu va mai asigura o legătură fluentă/directă între Sibiu și Râmnicu Vâlcea.

Mai dramatic, drumul pe care se chinuie zilnic 40.000 de autovehicule (cel mai circulat din România) se va închide pe timpul zilei, pentru a permite companiei Mapa din Turcia să realizeze lucrările de defrișare aferente lotului 2 al autostrăzii. Defrișări, drumuri tehnologice și alte accese necesare atunci când va începe efectiv execuția autostrăzii. Lucrări la înălțime care pun în pericol circulația pe DN 7 (căderi de arbori, alunecări de pietre, etc), aceste lucrări fiind executate pe versanți.

Bun, până aici. Înțelegem situația, numai că perioada nu prea cade bine. Vara, în plin sezon al concediilor, vacanțelor, festivalurilor.

Cum este Festivalul Internațional de Blues de la Brezoi, acolo unde vor participa peste 50 de artiști (membrii formațiilor, staf, etc) străini, turiști străini sau turiști din Transilvania. Care folosesc fie aeroportul din Sibiu, în cazul celor dintâi, dar toți veneau spre Brezoi pe DN 7, Sibiu – Boița – Gura Lotrului – Brezoi, un drum de 72 de km care se face în aproximativ 1h și 10 minute.

Dar, prima variantă, cea mai apropiată pentru a ajunge de la Sibiu spre Brezoi, în contextul închiderii Văii Oltului, rămâne Transalpina 2. Adică acel sector mai puțin mediatizat, Sebeș – Obârșia Lotrului, un drum de 86 de km, care se face într-o oră și 45 de minute. Iar apoi 76 de km pe DN 7A (Valea Lotrului), într-o oră și 26 de minute de la Obârșia Lotrului spre Brezoi.

Da, înseamnă un drum de la Sebeș la Brezoi de peste 3 ore. Iar dacă adăugăm porțiunea de Sibiu – Sebeș, de autostradă, de 47 de minute, înseamă 4 ore între Sibiu și Brezoi, cu 3 ore mai mult decât pe Valea Oltului.

În schimb, haide să privim și partea plină a paharului. Cele două variante DN 67C și DN 7A, adică Transalpina și Valea Lotrului sunt două drumuri absolut superbe. Prima traversează Mărginimea Sibiului, zona Căpălna, zona Șugag cu acel frumos baraj și lac de acumulare, Valea Frumoasei descrisă de Sadoveanu. Iar cea de a doua șosea, DN 7A prezintă Lacul Vidra, Lacul Brădișor, Voineasa, Mălaia, zona absolut de vis a Văii Lotrului. Merită mai ales pentru cei care vin pentru prima dată pe aceste drumuri, mai ales că acei care sosesc la Festival vin de fapt într-un concediu de o săptămână iar aceste drumuri le fac la început și la sfârșit.

Ar mai fi și varianta Sebeș – Deva – Valea Jiului (Petroșani) – Obârșia Lotrului, cu 4 ore și 37 de minute. O zonă care oferă frumoasele Chei ale Jiețului. Adică o traversare pe tot DN 7A dinspre Hunedoara la Brezoi. Aici nu mai intră în calcul Transalpina.

Deci dracu nu este atât de negru pentru Festivalul de Blues, Electric Fest, Folk Fest. Închisderea Vâii Oltului, pune la dispoziție două drumuri de top în România, chiar dacă adaugă 3 ore în plus.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *