Ferma legumicolă din Livezi, minunea familiei Bălan dă legume în toată Valea Olteţului

Minunile există. Şi nu aş fi crezut asta dacă nu vedeam minunile făcute de soţii Bălan din Livezi, una făcută cu eforturi uriaşe dar care azi, înseamnă cea mai modernă microfermă din zona de sud-vestul Vâlcii.
 “După ce am lucrat în Grecia 13 ani în agricultură, mi-am dat seama că se poate face şi în România aşa ceva. Numai că trebuie să ai răbdare, seriozitate, să crezi în ceva şi să ai o putere de muncă”, spune Aurel Bălan, fermierul din Livezi.
Microferma lui Aurel Bălan se întinde de 50 de ari. Are în prezent solarii pe o suprafaţă de 16 ari, iar teren cultivat cu legume iarăşi 70 de ari. Bălan Aurel a muncit 13 ani în Grecia în agriultură la solarii cu legume și de 4 ani este in România, acasă. Investitia l-a costat 80.000 de euro.
A dorit sa accesesze fonduri europene, dar sistemul mult prea complicat a renuntat si a realizat-o cu fonduri proprii. A avut probleme cu inundatiile anul trecut, iar anul acesta cu bruma si inghetul dar asta nu îl face să renunţe. Are o piaţă de desfacere, supermarketuri, pieţe, magazine şi localnici din comunele aflate pe Valea Olteţului.

Ca în orice afacere, desfacerea producţiei de legume depinde atât de reputaţia (imaginea) producătorului, cât şi de poziţia acestuia faţă de concurenţă. Reputaţia este legată de specializare, calitatea legumelor, modul de prezentare şi politica promoţională. O atenţie deosebită trebuie acordată recoltării, sortării, pregătirii şi prezentării legumelor (calitatea ambalajelor, etichetarea).

Pentru a face faţă concurenţei, spune Bălan,  producătorul de legume acţionează pe baza unor programe proprii de marketing, ce presupun cercetarea condiţiilor de producere a legumelor, alegerea obiectivelor şi stabilirea programului de culturi, capitalul alocat şi condiţiile de organizare a activităţii.

“Se au în vedere şi împrejurările economice, cererea, oferta, preţurile şi posibilitatea de integrare în plan orizontal şi vertical, pe forme asociative sau contracte negociabile. Aceste cerinţe sunt strâns legate de comportamentul consumatorului. Gusturile nu se discută! Atunci când consumatorul român caută pe tarabă ardeiul cu fructul galben şi fasolea cu păstaia galbenă, acestea trebuie să i le oferi”, spune fermierul din Livezi.

Primarul Ştefan Verdeş spune că şi-ar dori cât mai mulţi fermieri în localitate, care să aibă curajul lui Aurel.

“Este o zonă cu un potenţial legumicol uriaş. Mă refer la valea Olteţului. Mai sunt şi alţi fermieri aici dar noi vrem ca toată localitate să se dezvolte pe acest segment. Cine ştie, poate că Aurel, om cu o reputaţie extraordinară va fi copiat şi mulţi vor dori să-l întreacă”, spune Verdeş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *