Ferește-te de prostii de pe Facebook! Nu au școală, dar cunosc foarte bine istoria Bucovinei

Abundă foarte multe postări ale multor idioți din România noastră. Oameni cu bacalaureat îndoielnic, care știu ei foarte bine cu ce ocupă ”NATO, UE”, cum e cu oculta mondială. Sunt analfabeții funcțional.
Fac excepție cei care manipulează cu bună știință dar, în majoritatea lor, avem un cumul de proști.
Trebuie să știm cum să ne ferim de ei.
Diferența dintre postările celor „cu școală” și ale „celor fara școală”, in comentariile de pe Facebook, in cazul Ucrainei, este data de cei care susțin „dreptul internațional” și cei care susțin „dreptul istoric”.
Adică pe cei care va menționează „ocuparea Bucovinei, a Hertei, a Insulei Șerpilor” îi puteți ignora. Oricum nu cunosc istorie, este o teorie simplistă pe care o rostogolesc fiindcă suna mișto/cool. De regulă au avut 4 la istorie, nu prea cunosc nici unde e Ucraina pe hartă, decât aproximativ.
În schimb, dreptul internațional este o reglementarea sfântă care are la baza un set de principii ce rezultă în urma unui tratat asumat de toate părțile și care tine loc de lege. Este ceva sacru.
Plastic vorbind, chiar daca în anul 1800, stră -stră-stră – bunicul meu a stăpânit satul Popești, între timp au existat mai multe evenimente (donații, împroprietărirea lui Cuza, exproprieri, migrații, etc) astfel încât în prezent cu totul alta este harta proprietarilor din Popesti. Azi, in anul 2022, pe baza principiului asumat al tratatelor de bună vecinătate, eu și locuitorii din Popești semnam un acord asumat prin care recunoaștem cadastrul fiecărei proprietăți, fiecare proprietar cu acte și rămâne acest acord în picioare, indiferent de ce s-a întâmplat istoric în cei 200 de ani.
Daca un nepot de al meu sau alt nepot de prin Popești face apel peste 50 de ani și ataca acest act de buna vecinătate, venind cu filosofia istoriei, este un act dement care aruncă totul în haos. Asta face Rusia și asta fac cei fara școală.
Ar fi exact precum ar cere maghiarii Transilvania sau chiar Moldova (descălecatul ungurului Dragoș), bulgarii ar cere Tara Românească (Țaratul bulgar), italienii ar cere tot bazinul mediteraneean (Imperiul Roman), grecii ar cere totul până în India și Egipt (imperiul macedonean), Danezii ar cere Anglia și am merge tot așa până la sumerieni.
Da, contraargumentul multora este Kosovo sau separarea Federației Serbiei și Muntenegru. Sa nu uitam că pe baza principiului de pace al dreptului internațional, Macedonia, Muntenegru s-au separat pașnic de comun acord de Serbia. Chiar și tratatele ulterioare prin care au apărut în urma războaielor balcanice Croația și Slovenia, au respectat principiul dreptului international cu acordul Serbiei.
Kosovo este singura greșală apărută pe harta, unde nu avem niciun tratat, decât în acord provizoriu (cauzat de abuzurile majorității împotriva minorității, epurările etnice ale minorității albaneze), de aceea chiar daca multe state recunosc aceasta provincie separatistă, Kosovo nu apare la ONU, nu are echipă de fotbal, etc nu are reprezentare juridică în termeni de tratat de drept international. Și nu va avea multă vreme.
Diplomația proasta ulterioară a Belgradului a făcut să piardă chiar și mental aceasta provincie in prezent, pentru că, daca Serbia ar fi avut o schimbare de paradigmă in cazul Kosovo, cine știe dacă nu cumva a treia generație de după războiul din 1999 nu ar fi fost una unionistă.
Este exact ce se petrece altfel spus în Republica Moldova. In 1990, procentul unioniștilor era de 22 de procente, azi, cei care vor unirea cu România este de 54% și trendul este clar în urcare, asta grație emancipării basarabenilor, diplomației românești, dezvoltării țării noastre, etc.
In concluzie, Ucraina este un stat suveran, independent, potrivit acordurilor din 1991, semnate prin tratat de toți vecinii, inclusiv Rusia. Crimeea nu a manifestat atunci nicio idee de secesiune. Nici Donbas sau Lugansk.
Problemele/litigiile care țin de drepturile minorităților, se rezolva prin politici comune, discuții și diplomație între statele vecine.
In noua era și mai ales peste 100 de ani, când Europa va fi și mai cosmopolita decât acum, nu vor mai exista națiuni pure etnic. Europa va fi un compozit de vechi europeni amestecat cu chinezi, arabi, afro, etc, încat peste alți 200 de ani, principiul „națiunilor” apărut oricum in secolul al XVII-lea va dispărea de la sine.
Putin nu este decât un captiv dictator al secolului XX, ultima bruta dictatorială a Europei(Lukașenko este un epigon).
De remarcat aceasta coabitare între „independenta Ucrainei” și „aderarea Ucrainei la compozitul federal al democrației Uniunea Europeană” care este de departe cel mai nou principiu și fenomen istorio-politic.
Și care dă peste cap antinomia dintre „independență” și „europenism”, pe care suveranistii o proclamau până azi
Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *