Făureştenii au fost chemaţi sub steag la sfârşitul săptămânii

Poate cea mai frumoasă istorie sau una din cele mai vechi ale acestui neam de valahi care au înnobilat pământul sfânt al Vâlcii este cea din Făureştii Vâlcii, puntea care leagă Vâlcea de Oltenia de câmpie.

Stegarul din Făureşti. Este legeda acelui localnic, cel care punea steagul pe cea mai înaltă colină a satului şi toţi moşnenii aprindeau flăcări pe fiecare deal. Fiecare deal avea o grămadă de lemne, dispuse ca pentru un foc în aşteptare. Moşnenii Buzeştilor, aşa cum sunt cunoscuţi de peste 1.000 de ani, aprindeau, la văzul steagului, flăcările, creând astfel o constelaţie de văpăi, aici, pe malul sudic al Olteţului.

Toate dealurile ardeau, iar femeile începeau bocetele. Era războiul! Vodă chema la oaste! Toţi bărbaţii în putere ai satului, cei de peste 16 ani, luau din magazii săbiile, scuturile, coifurile, suliţele şi plecau cu merinde la ei, cu lacrimi de la neveste, fiice, mame, la căpitanul de plai. Acesta îi strângea pe toţi din bazinul Olteţului şi îi trimitea la chemarea lui Vodă.

Steagul flutura în mijloc de sat până la finalul luptei.

Făureştii au fost şi week-endul trecut sub chemare de steag. Dar steagul veseliei, al reunirii, steagul Fiilor Satului.

Sâmbătă și duminică, 11 – 12 august, de Zilele Comunei Făurești, la Baza Sportivă din localitate,  s-au desfăşurat manifestări sportive și culturale, precum și concerte de muzică pentru toate gusturile. Conducerea Primăriei a invitat sub stega pe toată suflarea acestei zone atât din Făureşti cât şi comunele învecinate să se bucure și să petreacă la cea de-a doua ediție a sărbătorii ”Fiii Satului”. În comună s-a lucrat intens la curățenie, la tuns gazon, la drumuri, la invitații și tot ce presupune organizarea unui astfel de eveniment.

Primarul Marius Irimia a declarat pentru Râmnicu Vâlcea Week, că ”a fost o sărbătoare a comunității, cu manifestări pentru toată lumea. Începând de la competițiile sportive, culturale și concerte muzicale.

“În cadrul competițiilor sportive au participat patru cluburi de fotbal: din Băbeni, Spartak Rm Valcea, CS Călimănești și Oltenia Junior Craiova, cei care au şi câştigat trofeul Cupa Flamicon (cei care au fost şi sponsori). Manifestările au continuat cu handbal, după care Florin Petrescu – Axinte și Generația Folk au încântat încânta publicul prezent, iar seara zilei de sămbătă s-a încheiat cu o discotecă în aer liber.

Ziua de duminică a fost dedicată manifestărilor culturale, pe scenă au urcat urca elevi din Făurești, Diculești, Dănciuleşti (Gorj) care au susținut cântece și dansuri. Au fost premiate patru cupluri peste 50 de ani și un decan de vârstă, după care au continuat concertele de muzică populară și ușoară cu Turcitu Florica, Mariana Ionescu Căpitănescu, Mariana Stan, Minodora și Talisman. Seara s-a încheiat cu un superb foc de artificii.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *