Fârtăteşti, comuna cu cele mai frumoase drumuri subcarpatice din judeţ

Este o poveste de succes, cu multe sacrificii, dar care pune pe harta Vâlcii, nu doar cea mai mare comună din judeţ dar şi una care este străbătută de cele mai frumoase drumuri subcarpatice.
Este comuna dealurilor unite prin biserici, a caselor unite prin floarea Mâna Maicii Domnului, a satelor unite prin păduri. Este localitatea celor mai fascinante poveşti din sudul de Vâlcea, unde legendele spun că s-au născut miturile celor trei păduri – de aur, de argint şi de aramă.
Fârtăteşti este o localitate râvnită de bucureşteni, de craioveni, de olteni, de argeşeni chiar, pentru că peste 60% din potenţialul rezidenţial al acestei comune se află poziţionat pe culmile cuminţi ale dealurilor de sud, iar fiecare sat are o pădure de margine iar drumurile de legătură sunt asfaltate.
“Nu a fost deloc uşor. Cred că sacrificiile pe care le-am făcut cu toţii aici, la Fârtăţeşti. Sunt lucrări de miliarde. Vreau să spun că avem una din cele mai mari reţele de drumuri, sute de km care înseamnă nu doar drumuri comunale sau uliţe, sunt două drumuri naţionale, judeţene. A fost nevoie de investiţii în şcoli, în dispensare, în grădiniţe, în sistemul de apă şi canal, în programe sociale, after-school, centre pentru vârstnici. Toate aceste proiecte au însemnat cofinanţări. Şi de exemplu, noi nu ne-am luat salariile pentru ca bugetul să fie direcţionat pentru plata acestor proiecte. Nu ne-am permsi sărbătoarea câmpenească. Dar localitatea arată bine. Nu e totul terminat, mai este de muncă dar le vom face”, spune primarul Nicolae Voicescu.
În peisaj de toamnă, acum, cine doreşte să cunoască această poveste frumoasă a Vâlcii, trebuie să traverseze, comuna Fârtăţeşti, pe culmea dealurilor care o mărginesc dinspre Dozeşti sau Dejoi…Va intra în lumea basmelor de demult, lumea cu cele trei păduri…
Nu ştim dacă chiar aşa este, dar pe vremea haiducilor dar şi mai devreme de ei, în timpul în care se forma naţia română, cavalerii primeau titlul dacă urmau aceste trei poteci, trei drumuri, la capătul căruia fie îşi alegeau mireasca, fie se luptau cu lighioanele pământului, fie găseau zmei paralei şi castele ascunse de pe alte lumi.
Liviu POPESCU
loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *