Fără un centru universitar, fără învăţământ profesional, fără autostradă şi fără aeroport, Râmnicul va rămâne un oraş anonim şi sărac

La această oră municipiul Râmnicu Vâlcea şi-a atins limitele ecconomice şi sociale. Mai mult nu poate da înainte cu ce are. A trecut era industrială cu fabrici şi uzine ca să avem un import masiv de forţă de muncă, planurile cincinale, etc. Economia lumii se bazează azi pe timp, specializare, trafic de mărfuri.

Cu actualul oraş şi cu trăsăturile lui, cine vă spune că va aduce marea cu sarea, vă minte. Niciunul dintre candidaţi nu poate face mai mult din acest oraş dacă nu îndrăzneşte să scoată municipiul din Liga secundă.

Râmnicu Vâlcea este doar un oraş de mâna a doua, nu un oraş de top şi asta pentru că limitele i-au fost atinse. Până la această oră niciunul dintre candidaţii la primăria Râmniuclui nu m-a convins.

Aceleaşi stereotipii, de infrastructură, minciuni cu investitori care stau la coadă la Topolog, salarii uriaşe, sunt doar cuvinte scrise pe foi glossy, pentru adormit electoratul.

Râmnicu Vâlcea nu va intra în liga 1 a oraşelor mari ale României şi nu va deveni un oraş european dacă nu vor fi trei mari axe detaliate – Educaţie, Transport, Trafic.

Acest oraş nu va da înainte dacă nu vom avea un învăţământ universitar şi unul profesional de top. Din punctul medu de vedere este suficient să ai 4 licee teoretice, restul liceelor trebuie să devină şcoli profesionale adaptate funcţie de piaţa muncii. Iar un învăţământ superior de stat este util pentru că ne ţinem tinerii aproape, de aici ies antreprenorii pe piaţă, este singura soluţie să ţii acasă vectorii sociali. Pepiniera intelighenţiei şi un adevarat cluster de antreprenori.

Cele două coordonate ale educaţiei, educaţia superioară de stat şi educaţie tehnologică, pe meserii, sunt prioităţi ale celui care vrea să schimbe, să reseteze compozitul activului de muncă din Râmnic.

Autostrada, calea rutieră care să mă lege de Tigveni trebuie să înceapă IERI! De bine de rău, Autostrada Sibiu – Piteşti se va face la un moment dat. Breateau cu 4 benzi care să mă înţepe în ea, e musai să înceapă în cel mai scurt timp.

Şi nu în ultimul rând, aeroportul. Orice oraş care vrea să intre în liga mare, este obligat să gândească proiecte mari. Judeţul Vâlcea este unul turistic, aflat în top 5 înnoptări din România. Cum să nu faci un aeroport, când situaţia o cere? Primarul şi preşedintele Consiliului Judeţean trebuie să aibă în vedere acest aspect, este obligaţie profesională.

În rest, orice alte bălării, pe care le veţi citi în programele electorale, sunt frecţii de vot. Niciun program electoral nu convinge. Candidaţii de până acum se pregătesc să conducă un oraş de mâna a doua, Niciunul nu vrea să îl ducă mai departe.

Cine nu înţelege că Râmnicul azi şi-a atins limitele şi că mai departe trebuie să rupă dimensiunile nu are niciun pic de viziune.

Concluzie: Centru Universitar, Învăţământ profesional, Autostradă şi Aeroport. Orice altceva este o miuţă de spatele blocului care nu avantajează cu nimic oraşul. Votaţi-l doar pe acela care are aceste 4 puncte în program. Şi detaliate.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *