Fără gaze, fără 500 de kilometri de autostradă, fără un salariu minim de 2.000 lei, în 2024, PSD revine la putere

Am umblat aproape 2 luni din acest an, zi de zi, pe teren, să vedem care este starea de spirit a oamenilor, a autorităților, „să luăm pulsul” celor care compun județul Vâlcea (extrapolând, am putea spune că am identificat care este starea naţiunii).

Așteptare. Aceasta este dispoziţia națiunii. România așteaptă. Nu este nici deprimată sau pesimistă, nici optimistă, este o națiune care așteaptă. Nici nu se îmbată cu apă rece, nici nu spumegă în proteste. Privește detașat acrobațiile politice ale unor personaje publice, este dezamăgită de evenimentele dramatice din sănătate, dar România încă nu dă verdicte. Sunt 4 ani în față, suficienți pentru români să realizeze dacă macazul schimbat în anul care a trecut este cel bun.

Toată lumea privește spre Palatul Victoria. Spre Cotroceni nu ai de ce, Iohannis poate intra în hibernare, gafele pe care le-a făcut anul trecut erau cât pe-aci să-i îngroape propriul partid. Încă două-trei ieșiri la săniuș și poate să fie acuzat că e finanțat de Ciolacu.

În primul rând se așteaptă bugetul. Un buget despre care premierul spunea că este constituit pe alte criterii, unul nu al risipei bugetare, ci centrat pe investiții. E drept că trebuie reparat decalajul creat în urmă cu doi ani, când angajații din domeniul public au fost favorizați în detrimentul Cenușăresei din spațiul privat. Dar acum astea sunt datele problemei, iar de politicile lui Cîțu depinde celebrul ”V” de a promova economia românească.

Plus cele două exerciții financiare europene. Pe de o parte, e Planul de Redresare, de unde primim vreo 30 de miliarde de euro, pe de alta, exercițiul bugetar 2021 – 2027, în care primim 50 de miliarde de euro. Bani europeni suficienți dacă nu ne punem singuri bețe în roate. Mă refer la ghidurile de finanțare, în care, de data asta, funcționarii români de la București, cei care se ocupă cu întocmirea lor, să nu mai pună condiții de accesare aproape prohibitive. Dacă vom avea ghiduri simplificate, atunci vom primi acești bani, dacă ne carotăm de unii singuri, PNL va deconta în 2024.

Altfel spus, alegerile din 2024 se joacă cu harta economică pe masă. Nu mai avem ordonanțe în justiție, nu mai avem figuri nocive de Teleorman, totul se decontează economic și politic.

Dacă localitățile nu vor avea gaze naturale, apă, canalizare, bani pentru drumuri care să genereze o dezvoltare a investițiilor private, atunci guvernul are o problemă. La această oră, doar în Vâlcea, 60 de localităţi din 89 au depus sau sunt pe cale să depună proiecte pentru alimentarea cu gaze. (În Vâlcea doar 13 localități au gaze naturale!). Stăm ceva mai bine la apă și relativ bine la canalizare. În ultimul caz, sunt proiecte cu fose și alte tehnologii.

Infrastructura mare. Dacă până acum am avut în medie 50 (chiar și sub) de km de autostrăzi pe an și am tergiversat licitații și SF-uri, cabinetul PNL este obligat să accelereze și să crească norma. Aici USR își joacă imaginea, mai ales că, la Transporturi, e omul lor. Dacă nu ne ducem spre 80-100 de km de autostrăzi pe an, pentru a recupera decalajul uriaș față de restul lumii civilizate, ne vor prinde dronele și taxiurile zburătoare la nivel de drumuri peticite. Trebuie rezolvată urgent povestea cu dreptul chinezilor de a face sau nu,  pentru a debloca cei 10 km care stau, de 2 ani, între Pitești şi Sibiu, trebuie demarate autostrăzile montane prin Vâlcea, Prahova și Neamț etc.

Și, nu în ultimul rând, nivelul de trai și al veniturilor. Minimul net în România este de aproximativ 1.400 de lei. Un salariu insuficient pentru un trai decent, este un salariu de subzistență. Iar din păcate, din 5,3 milioane de salariați, 1,8 milioane au, pe cartea de muncă, acest salariu. Să spunem că acest salariu minim este alocat celor care nu au pregătire profesională de nicio culoare, dar asta este singura lor sursă de venit. Și ei au dreptul la o familie și la a avea copii. Pentru un trai decent, venitul minim net trebuie să ajungă la 2.000 de lei. Poate că guvernul are în vedere și modificări ale taxelor pe muncă pentru salariul minim. Și atunci se plusează la aceste venituri.

Așadar, avem o așteptare de la noul guvern de centru dreapta: deschiderea de axe de finanțare guvernamentală, ghiduri pentru fondurile europene, investiții masive în economie în acești 4 ani.

În anul 2024 va fi decontul. Este clar că această coaliție va rămâne împreună în următorii 4 ani. Nu sunt motive, pe fond, de rupere. Așadar, dacă în 2024, România are îndeplinite cerințele de mai sus, PNL și USR vor culege laurii, dacă însă motorul economic se va gripa, PSD va defila cu un scor de 45% la alegeri și cu șanse mari de a da și președintele, alegeri care vor cădea fix în aceeași zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *