Fantoma stațiunii castelelor părăsite în ruină….Băile Govora în rigor mortis

Toată lumea vorbește de Herculane. Și poate că au dreptate vorbind despre celebra stațiune din Caras Severin dar mai aproape de noi se află altă dramă. Alt dezastru, alt oraș cu chipul decăzut, în ruină…cu pielea zdrențuită, cu bube și negi.

Am vrut să văd îndeaproape cum arată cel mai sărac oraș din Vâlcea. Oraș care abia respiră, care potrivit datelor estimate ale veniturilor pe anul 2021, este undeva la 900 mii lei, sub multe comune din județ, un oraș care nu ar putea supraviețui dacă nu ar fi pomana guvernului.

Sentimentul care te cuprinde când pășești în Băile Govora este similar aceluia când ajungi într-un cimitir de mașini unde sunt aruncate de-a valma deșeuri, într-un loc mort, uitat, sinistru, care îți întoarce ecoul dacă ai vrea să strigi. Încă de la imaginea hâdă a fostului internat de liceu, fără geamuri și fără uși, după ce treci de zona pagodelor romilor, intri în stațiunea…de interes național(sic!)

Cu blocuri mai noi pe dreapta și cu același ștrand pe stânga, de parcă s-ar turna Amintiri din 1989. Cu o bază sportivă aflată în paragină pe dreapta. De aici începe stațiunea. Cu casele localnicilor, cu o primărie care prin anii 90 era singura clădire modernizată din oraș. În rest…

Dacă te încumeți să faci la stânga, te apucă plânsul. Te izbește imediat pe dreapta acoperișul unui bloc sau fost hotel căzut iar apoi după ce treci de intersecția spre Silva, e…nimic. Vechea baracă pe care scrie autogara iar în pădure, un palat. Un hotel superb, antebelic dar care nu mai are geamuri, uși. Nu mai are nimic. Decât rigor mortis. Ziduri care plâng, care miros a putrefacție.

Pe centru, o clădrie, fostul Hotel Ștefănescu, aflat de 20 de ani în reabilitare, complexul comercial comunist, vile surori jupuite și hotelul sindicatului care mai pare viu. Un alt hotel care amintește de socialismul de stat. Un pârâu abia perceptibil se străduie să spună ceva. Hința cea frumos ne-curgătoare este imaginea suspinului unui oraș mort.

În parc, paradoxul unei cascade tăcute acum în iarnă, prefațează ruinele pompeiice de mai sus. Pavilionul și tot ce este acolo până la Pallas este rezultatul de după războiul României capitaliste cu România socialistă. Nu a învins nici una. Ci doar eșecul unei administrații și a unei oligarhii care au condus această stațiune pe ultimul drum, în 30 de ani.

Dacă numeri 10 oameni pe stradă, ai indicat o mulțime sau chiar pe toți Un kitsch rotund în centru și maxim 3 vile și unu-două hoteluri reabilitate.  Dintre care una e fosta vilă a partidului. Băile Govora este o stațiune îngropată, decedată. Ucisă de fapt sau asasinată.

Mai întâi au ucis-o comuniștii apoi au ucis-o capitaliștii comuniști.

Ce parfum avea Govora, acum 100 de ani? Ehei. Calești și domnițe și domni. Bursa de la Paris, campionate de bridge, boieri și boierițe, mănuși și rochii și umbreluțe și dantele. Fanfara din chioșc. Aici se respira aer bun. Unic în Europa. Acum e mai mult aer și mai puțini domni. Chiar deloc nu mai sunt.

Govora arată neputința unei administrații locale care a reușit cu succes să ducă la groapa măreția unui simbol. Govora nu mai există. Govora este pilonul sărăciei turistice a României, a unui județ turistic.

Govora nu mai are viitor. Atât de mult și de mare e cancerul extins în toată stațiunea. Nu mai ai ce-i face. În maxim 10 ani va dispărea de pe hartă, așa cum a dispărut și liceul Govorei.

Govora este regina moartă, peste care oamenii răi, oamenii neserioși, oamenii lacomi au aruncat pământ.

Printre castelele ei pustii, unde acum 100 de ani se auzea pianul, acum mișună șobolanii, o cățea gestantă, niște boschetari, resturi de prezervative, miros de rahat. O duhoare care a intrat în zidurile aristocratice de început de veac XX. Au trecut 100 de ani până la apusul acestei frumoase stațiuni, cândva.

 

2 comments

  • Hamza

    Super articol să il trimite-ți si boierului Mate..securist îngâmfat, dar nu ai pozat primaria care cade pe ei,mai ales la geamul lui…..unde îi canta porumbeii

  • Hamza

    Nu ai filmat in spate unde aduna t
    toate gunoaiele din satul Prajila si le da foc sa mergi si pe drumul ce leagă strandul de Curaturi sa vezi unde duce desteptul de primar gunoaiele, si imputa cetatenilor taxe speciale….daca doriti amănunte mai multe contactați-mă, nu a-ți filmat toaletele o mizerie, ca și primarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *