Fântâna Miorița. Documentar. Ca să știi pe lângă ce treci când mergi la Otopeni.

Fântâna Miorița este un monument din București aflat pe Șoseaua București-Ploiești, în fața Vilei Minovici.

Construcția a fost executată după planurile arhitectului Octav Doicescu, mozaicurile ce decorează fântâna sunt realizate de Milița Petrașcu, acestea fiind o ilustrație a baladei Miorița.

Monumentul este executat din granit de Dobrogea și e format dintr-un bazin de mari proporții în formă de elipsă, diametrul mare fiind de 50 m, iar cel mic de 20 m. Fântâna, amplasată în mijlocul bazinului, este formată din două ziduri voluminoase și paralele, având o lungime de 16 m, o înălțime de 3,20 m și o lățime de 0,6 m. Între cele două ziduri este construită o pantă din piatră, cu o lățime de un metru, capetele acesteia ieșind în afara celor două ziduri cu cinci metri.
Fațadele monumentului prezintă frize de mozaic alb și negru, fixate în piatră, ilustrând scene din balada Miorița. Pe una din părți apar cei trei ciobani și cele trei turme de oi, iar pe cealaltă sunt reprezentate nunta și moartea ciobanului

Alături de Milița Petrașcu, la mozaicul fântânii a lucrat și artistul plastic Niculescu Mogoș Gheorghe. Fântâna a fost inaugurată în 1936 cu ocazia manifestărilor din cadrul Lunii Bucureștilor.

În 2005, fântâna arteziană Miorița a fost restaurată și pusă în funcțiune de către Primăria Capitalei, după doi ani și jumătate de lucrări. Fântâna a urmat un drum anevoios până la restaurare, planurile mozaicului în vederea refacerii acestui obiectiv fiind găsite abia în 2003, după doi ani de căutări, în arhivele Muzeului de Istorie a Bucureștiului. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *