Facultate de Inginerie de stat la Horezu, în anul universitar 2016 – 2017

Absolvenţii de liceu din Vâlcea, dar şi restul Olteniei au, începând din acest an, şansa de a urma o facultate de inginerie la stat, în oraşul staţiune Horezu.

Astfel, începând cu anul universitar 2016 – 2017, Universitatea Tehnică Petroşani va deschide secţia Facultăţii de Inginerie Electromecanică la Horezu.

Numărul de locuri este de 30 şi toate sunt bugetate, adică nu se percep taxe de şcolarizare. Cursurile urmează a se desfăşura în amfiteatrul Colegiului Naţional Constantin Brâncoveanu din Horezu.

Înscrierile au început în 18 iulie şi se vor încheia la sfârşitul lunii. Înscrierea se va face pe baza mediei de bacalaureat în limita locurilor disponibile.

Autorităţile speră într-un succes al acestei facultăţi care ar genera, pentru anii următori, dezvoltarea mai multor secţii, mai ales în domeniul turismului.

“Aşteptăm ca locurile să fie ocupate în cel mai scurt timp şi să începem cu adevărat să punem bazele învăţământului universitar de stat în Horezu. În Europa apuseană, marile centre universitare s-au dezvoltat în oraşe mici, cochete, iar Horezu de sub munte are toate premisele pentru a oferi un cadru natural, dar şi aristocratic pentru un astfel de învăţământ. Şi nu ne adresăm doar instituţiilor de stat, chiar şi universităţile private pot încerca să dezvolte incubatoare educaţionale aici la Horezu”, spune primarul Nicolae Sărdărescu.

Istoric

Universitatea din Petroșani are o lungă și frumoasă tradiție, fiind continuatoarea Institutului de Mine, care a funcționat în București peste 80 de ani, iar din anul universitar 1957 – 1958 a funcționat la Petroșani. Doar câteva universități se pot mândri cu o asemenea descendență atestată prin decretul domnitorului A.I. Cuza din 1864 de înființare a „Școalei de Ponți și Șosele, Mine și Arhitectură”.

După anul 1990, prin diversificarea domeniilor și specializărilor universitare, Institutul de Mine din Petroșani a devenit Universitatea Tehnică (1991) și apoi Universitatea din Petroșani (1995). Având drept fundament această puternică tradiție universitară și prestigiul de care se bucură în țară și în străinătate, Universitatea noastră asigură astăzi condițiile necesare pentru ca studenții săi să dobândească o înaltă calificare în multe și variate domenii, pregătirea desfășurându-se la toate formele de învățământ. Formarea profesională a specialiștilor se realizează în cadrul a trei facultăți :Facultatea de Mine, Facultatea de Inginerie Mecanică și Electrică și Facultatea de Științe. Din anul 1948 și până astăzi, la Universitatea din Petroșani au absolvit mii de ingineri, subingineri, economiști, sociologi, matematicieni, institutori etc. În Universitatea noastră se pregătesc peste 4500 de studenți, masteranzi și doctoranzi, cu sprijinul unui colectiv de peste 200 cadre didactice. Pregătirea prin doctorat este asigurată de 19 conducători științifici, personalități recunoscute în țară și pe plan mondial. Pregătirea solidă dobândită le-a oferit posibilitatea să se adapteze și să se integreze rapid la condițiile și metodele de lucru din alte țări (SUA, Canada, Germania, Franța, Italia, Spania, Israel, țări din America de Sud, Africa, Asia etc.). Pretutindeni, absolvenții formați la Universitatea din Petroșani sunt cotați printre profesioniștii buni ai ramurilor în care activează. Reorganizarea învățământului superior, în conformitate cu procesul Bologna, deschide largi perspective absolvenților Universității din Petroșani de a fi recunoscuți și a se integra în piața ocupațională din Europa. În anul 2009, Universitatea din Petroșani a fost evaluată instituțional de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior și a obținut calificativul „GRAD DE ÎNCREDERE RIDICAT”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *