Fabrica de Săpun Natural din Creţeni devine deja un brand regional

Micuţa fabrică de săpun de la Creţeni a împlinit cinci ani de activitate, devenind un mic brand regional, care oferă locuri de muncă acestei comunităţi.

„Este genul de afacere de succes şi ne-am dori cât mai multe iniţiative private pe acest model de mici afaceri. Fabrica noastră de săpun, care funcţionează într-o şcoală veche, foloseşte reţete tradiţionale pentru fabricarea acestui produs”, spune primarul Ion Spârleanu.

Investiţia iniţială într-o afacere cu săpunuri naturale este relativ mică, pentru că te poţi lansa, pentru început, doar în producţia de anumite tipuri de săpunuri. Foarte important este să îţi respecţi clientul şi să îi oferi un săpun cu totul natural, iar ingrendientele să fie de cea mai bună calitate. Un astfel de business presupune analize fizico-chimice avizate de Ministerul Sănătăţii, obţinerea de avize, notificări şi certificate de calitate pentru fiecare ingredient din reţetă.

Fiecare produs trebuie să aibă un dosar cosmetic, care să includă toate aceste documente.   Presupunând că dispui de spaţiu de producţie, pentru investiţia iniţială ai nevoie de aproximativ 3.000 de euro – pentru înfiinţarea firmei, ingrendiente (uleiuri, argile, unturi vegetale etc.), ustensile, forme de turnat, avize, notificări, certificate de calitate, ambalaje şi o minimă promovare.

Săpunurile naturale pot fi vândute în magazinele naturiste, atât fizice, cât şi online (chiar pe bloguri sau reţele sociale), dar şi la târguri. Foarte important este să-ţi ţii aproape clienţii. Lasă-le acestora datele de contact, site-ul unde te pot contacta pentru o comandă viitoare. Şi nu uita că cea mai bună promovare este recomandarea.

Nu te aştepta să ai venituri însemnate încă de la început, important este să creşti numărul de clienţi şi să-i ţii aproape pe cei care au cumpărat deja cel puţin un săpun de la tine. Marja de profit poate ajunge şi la 50%, însă, la început, pentru a te putea extinde, câştigul trebuie reinvestit. Dintr-un astfel de business de mici dimensiuni nu te vei îmbogăţi, însă cu siguranţă îţi vei rotunji veniturile. Iar dacă lucurile sunt făcute cu pasiune, afacerea va merge ca pe roate.

AP

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *