Exodul tinerilor din Râmnicu Vâlcea: 66% dintre cei care pleacă din oraș la 18 ani, nu se mai întorc

Statistica este îngrijorătoare privind aceste cifre, care se încadrează în peisajul Olteniei. În toate cele 5 municipii capitală de judeţ, cifrele tinerilor care părăsesc oraşul, arată că doar aproximativ 30% revin acasă. La Craiova 40%, Drobeta Turnu Severin 28%, Târgu Jiu 32%, Slatina  şi Râmnicu Vâlcea 34%.

În Râmnicu Vâlcea, se arată că din absolvenţii marilor colegii din oraş, aproximativ 90% nu se mai întorc acasă. (89% Mircea cel Bătrân, 91% Alexandru Lahovary, 86% Matei Basarab, 75% Economic).

Aceştia optează pentru studii superioare în Bucureşti peste 60%, în afară ţarii 20% iar restul liceenilor se îndreaptă spre Cluj, Timişoara, Sibiu, Craiova.

Din păcate, după absolvirea studiilor superioare, aşa cum am spus, aceştia decid să nu se mai întoarcă în Râmnicu Vâlcea.

Lipsa unor joburi bine plătite, lipsa unei cariere, lispa unei industrii care să ceară high -quality. De precizat că peste jumătate dintre tineri se angajează încă din timpul facultăţii.

Dar nu doar tinerii universitari nu revin acasă şi absolvenţii de liceu sau de alte forme de studii şcolare optează după 18 ani să părăsească oraşul, gradul lor de reîntoarcere acasă este de sub 50%. De regulă revin acasă, după 45 de ani.

Această statistică este alarmantă şi ar trebui să intre în atenţia autorităţilor locale, care să prevadă o strategie foarte coerentă privind atragerea tinerilor înapoi acasă. Asta înseamnă dezvoltarea afacerilor, deschiderea oraşului pentru mari investitori, ample proiecte de infrastructură.

În acest ritm, oraşul şi judeţul îmbătrânesc,ca să nu mai vorbim de un exod masiv al creierelor.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *