Eugen Neată(PSD) deputat şi Iuliana Moise(ALDE) senator potrivit Agenţiei de Rating Politic

Eugen Neată şi Iuliana Moise ar fi parlamentari susţin cei de la Agenţia de Rating Politic

Astfel potrivit simulării celor de la Agenţia de Rating Politic, în viitorul Parlament Vâlcea ar fi reprezentată de 1 senator PSD şi 1 ALDE, de 4 deputaţi PSD, 1 PNL şi 1 ALDE

moiseAstfel Eugen Neaţă şi Iuliana Moise ar ajunge parlamentari de Vâlcea şi nu Romulus Bulacu(PNL) sau Andrei Gheorghiu(USR), cum părea în prima fază a redistriburii.

Aşadar, viitorii parlamentari de Vâlcea ar fi

Senat – Bogdan Matei (PSD)

            Iuliana Moise (ALDE)

Camera Deputaţilor – Vasile Cocoş, Daniela Oteşanu, Ovidiu Popa şi Eugen Neaţă de la PSD

                       Cristian Buican (PNL)                                     Dumitru Lovin (ALDE)

Cei de la Agenţia de Rating susţin însă că acestea nu sunt date oficiale şi trebuie luat cu o marjă de rezervă

AP

Agenția de Rating Politic a realizat cu resursele proprii o simulare a alocării mandatelor de deputați și senatori ale noului Parlament utilizând algoritmul prezentat în Legea electorală. Agenția de Rating Politic are experiența unor analize reușite anterior, la alte alegeri, cu alte simulări electorale. Este un exercițiu realizat în totalitate privat și destinat publicului, specialiștilor și partidelor politice care doresc un termen de comparație.

Am dorit să facem acest exercițiu pentru a oferi, cu rapiditate, o variantă de desfășurare a mandatelor pe județe și pentru a explica, în premieră, unele efecte neașteptate ale aplicării acestui sistem electoral – nou, dar vechi în același timp. Datele utilizate au fost cele publicate de Biroul Electoral Central în sistemul SIMPV până la data de 13 decembrie 2016, ora 00:00. Menționăm că la acea dată&oră rezultatele erau comunicate în proporție de 99,9% la nivelul secțiilor de votare, ceea ce poate introduce, față de rezultatele finale, o marjă de eroare ce poate schimba destinația alocării unor mandate.

De asemenea, pot exista decizii ce țin de aplicarea și interpretarea legii la nivelul B.E.C. ce pot fi ulterioare realizării analizei noastre și care, de asemenea, pot schimba date ale analizei. ÎNDEMNĂM cititorii să utilizeze cu precauție informațiile din analiză, ele NEFIIND REZULTATELE OFICIALE. Este o analiză care pretinde că se apropie foarte mult de ceea ce va însemna rezultatul alocării finale, dar nu mai mult.

Au fost utilizate capacități tehnice proprii ale Agenției de Rating Politic, fără a avea vreo legătură cu softurile oficiale utilizate de B.E.C. sau de partidele politice. Agenția de Rating Politic a realizat, cu 3 luni înainte de alegerile parlamentare din 2012, o simulare de alocare a mandatelor, pe vechiul sistem electoral (colegii, 2008-2015), pe baza rezultatelor de la alegerile locale, care a indicat ÎN PREMIERĂ CREȘTEREA cu peste 100 de mandate a următorului Parlament (cel care a fost ales în 6 decembrie 2012).

DESPRE REZULTATE ȘI EFECTE NEAȘTEPTATE

Sistemul electoral actual, prevăzut de lege, este unul care “forțează” o proporționalitate a rezultatelor la nivel național. Este în fapt același sistem electoral aplicat pentru alegerea Parlamentului între 1990 – 2007. Sistemul conține o redistribuire națională care impune ca între rezultatul la vot și numărul de mandate din Parlament să existe o corelație “cât mai” proporțională la final. Din acest motiv, există situații în care, anumitor partide, în anumite județe, pentru a COMPENSA proporționalitatea națională – li se alocă un număr aparant mai mare de voturi.

Este un algoritm strict matematic, care NU permite intervenția factorului uman. Din aceste motiv, în anumite județe (mai ales la Camera Deputaților unde sunt mai multe mandate de alocat) se crează aparența unui “spor/adaos” de mandate pentru unele partide. Exemplu actual: în județul ALBA, unde PSD și PNL au un număr asemănător de voturi, algoritmul face ca PNL, pe rezultatele actuale, să obțină 4 mandate de deputat și PSD doar un mandat, iar celelalte partide niciunul.

În această simulare, astfel de situații de “adaos” se întâlnesc: – La Camera Deputaților: în Alba, Vrancea, Gorj, Botoșani, Suceava, Brăila, Neamț. – La Senat: în Bihor, Galați. Cazuri similare s-au regăsit și în exercițiile electorale anterioare când această lege a fost aplicată. Există, de asemenea, și situații atipice, de genul unui mandat câștigat cu doar 245 de voturi de UDMR la Tulcea sau de alte partide cu scoruri mai mici, în zone unde nu aveau neapărat un bazin important, dar unde algoritmul electoral le-a “rezervat” poziții la redistribuire pentru a-și putea utiliza capitalul electoral național obţinut la vot.

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *