Eugen Neaţă prezent la Tulcea, la lucrările Comisiei Parlamentare pentru relaţia cu UNESCO

Dacă există ceva în România unic la nivel european care poate fi locomotiva turismului naţional, aceasta este Delta Dunării. Un complex geografic unic în Europa, locul unde cel mai tânăr şi cel mai bătrân pământ al Europei se învecinează, vorbim de lanţul hercinic al Munţilor Dobrogei şi de grindurile Deltei Dunăre. Să nu uităm că în ultimii zece ani, Europa are o nouă insulă, insula K sau Insula Fericirii şi tot aici, avem cel mai estic oraş al Uniunii. Ne referim la Sulina, singurul oraş din Europa care are străzile principale numerotate cu 1, 2, 3…6. 

Dar pentru a conserva acest loc unic în Europa şi printre puţinele rezervaţii ale biosferei Delta Dunării, este nevoie ca cele trei state – România, Ucraina şi Moldova să coopereze pentru a lăsa moştenire acest unic pământ european. 

Prezent la Tulcea, deputatul vâlcean, Eugen Neaţă, cunoscut suporter al turismului românesc spune:

“La invitația domnului deputatului Simion Lucian Eduard am participat la lucrările Comisiei parlamentară comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO ce a avut loc la Tulcea, unde au participat Excelența Sa Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova la București, Excelența Sa Oleksandr Bankov, Ambasadorul Ucrainei la București, Ion CÎmpeanu, Secretar de stat în Ministerul Mediului, Ioan Jelev, Președintele pentru România a Programului UNESCO ”Omul și biosfera”, parlamentari membri ai Comisiei pentru relația cu UNESCO, parlamentari tulceni, reprezentanți ai agențiilor și institutelor care gestionează problematica legată de Delta Dunării.


Cooperarea între România, Republica Moldova și Ucraina, în zona Biosferei ”Delta Dunării – Prutul de Jos” a fost subiectul aflat în dezbatere.


Armonizarea legislației de mediu între România, Republica Moldova și Ucraina și constituirea unui grup de lucru funcțional, care să modifice prevederile existente în actualul acord de colaborare între România, Republica Moldova și Ucraina, în vederea cooperării între Rezervațiile Biosferei ”Delta Dunării –Prutul de Jos” sunt concluziile la care s-a ajuns în urma acestei dezbateri organizate de președintele comisiei, deputatul Ionel Palăr, și de raportorul pentru acest dosar, deputatul Lucian Simion.â

Prin Recomandările UNESCO de la Pamplona, se urmărește ca, acolo unde există rezervații ale biosferei învecinate, acestea să dezvolte politici și programe comune. Există deja un acord încheiat cu Republica Moldova și Ucraina, dar acesta trebuie modificat și trebuie ca o comisie comună, formată din specialiști, să lucreze împreună și să transforme acest acord într-unul funcțional. Urmează ca Ministerului Mediului să ia legătura cu partenerii din Ucraina și Republica Moldova, pentru constituirea grupului de lucru. Comisia parlamentară pentru UNESCO va monitoriza aceste demersuri, care să ducă la politici comune de mediu, de cercetare, programe culturale, educaționale sau științifice.


Îl felicit pe colegul meu, Simion Lucian pentru excelenta organizare a evenimentului!
Felicit toți membrii din Comisia parlamentară comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO pentru preocuparea avută în vederea menținerii unei bune colaborări cu țările partenere în zona Biosferei “Delta Dunării – Prutul de Jos” și pentru preocuparea manifestată în vederea corectării legislației specifice!”

Eugen Neaţă, deputat PSD Vâlcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *