Eugen Neaţă i-a salvat pe investitorii în turism de la meseria de „pădurari amatori”

Judeţul Vâlcea deţine încă de la atestarea sa, 1/3 relief montan. Dar până acum 8 ani, acest relief montan nu a fost niciodată exploatat în cazul sporturilor de iarnă.

În anii 80 ne uitam cu invidie la Păltiniş sau la alte judeţe care deţineau domenii schiabile, neînţelegând noi, la Vâlcea, de ce nu avem aşa ceva

După 1990, toate zonele montane ale Vâlcii în loc să dea înainte pe scara turismului, s-au blocat. Puţine pensiuni au fost construite iar Domeniul Schiabil Transalpina Ski Resort s-a născut foarte greu. De ce?

Pentru că noi, fiind mai catolici decât papa, am creat cea mai stupidă lege a regimului de construcţii în zona montană. Obligându-i pe investitorii potenţiali să devină pădurari. În sensul că dacă cineva dorea să construiască o structură hotelieră sau o pârtie de schi şi în acea zonă se afla o zonă împădurită, pentru a tăia, era obligat să facă următoarele acrobaţii, demne de cartea recordului studpizeniilor

Era musai să caute în altă parte a ţării o suprafaţă de 5 ori mai mare decât cea împădurită de pe terenul său, această să fie lângă o pădure şi să o planteze. Adică investitorul trebuia să orbecăie prin ţară şi să devină proprietar şi pădurar de terenuri pe unde te miri. O mare nerozie, ceea ce a făcut ca la Rânca, pensiunile să se înghesuie unele în altele pentru a evita fondul forestier, ieşind cea mai urâtă staţiune din punct de veder urbanistic iar pârtiile de schi, în regim privat erau alese undeva sus pe creste, unde de la natură nu creşte o aşchie de bard. Pentru că toată lumea evita anomalia legii…

Până în prezent, când în sfârşit legea a fost corectată, prin aportul deputatului PSD, Eugen Neaţă.

„Proiectul acestei legi, a luat naștere în urma multor discuții pe care le-am purtat cu aleșii locali din zone montane, proprietari de terenuri, oameni interesați pentru dezvoltarea turismului în România și jurnaliști vâlceni.
Am inițiat proiectul “Schi în România” împreună cu mai mulți colegi deputați și senatori, în anul 2018.
La vremea respectivă, la invitația mea, s-au deplasat în județul Vâlcea președintele și membrii Comisiei pentru muncă și protecție socială, vicepreședintele și reprezentanții Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice și parlamentari din alte comisii, la o întâlnire de lucru unde am prezentat conținutul inițiativei legislative și avantajele unei asemenea legi.
Ne-am deplasat în zona Obârșia Lotrului pentru a vedea, la fața locului, problemele cu care se confruntă administrațiile publice locale și investitorii privați în dezvoltarea zonelor turistice din localitățile montane.
Cu toții, au sesizat faptul că nu pot lua parte la realizarea Programului național de dezvoltare a turismului “Schi în România”, că nu pot face investiții în amenajări de pârtii, instalații de transport cablu, pensiuni, stații de iluminat sau prelucrat zăpadă, că turismul montan în România nu are nici o șansă să se dezvolte dacă noi nu vom modifica legislația.
Procedura actuală de scoatere definitivă din fondul forestier național sau din circuitul agricol a terenurilor este greoaie, neclară, birocratică, scumpă, făcând imposibilă transformarea României într-un domeniu schiabil și imposibil de pus în valoare această extraordinară facilitate, ce ne-o oferă natura.
Proprietarii de terenuri din jurul pârtiilor, mulți din Vâlcea, mi-au solicitat ajutorul pentru a le ușura procedurile de parcurs în vederea realizării proiectelor și investițiilor.
Alți reprezentanți ai administrațiilor locale, proprietari, investitori mi-au spus că vor să amenajeze noi zone schiabile solicitând la unison modificarea legislației.
Mulți dintre aceștia, mi-au dat exemplu dezvoltării turistice pe care a cunoscut-o Austria, în urma promovării unor legi în sprijinul investitorilor.

Prin urmare, am inițiat alături de colegii mei acest proiect legislativ, care acum a devenit lege!
O lege care modifică Legea nr. 526/2003 pentru aprobarea Programului național de dezvoltare a turismului.
Astăzi, 16 aprilie 2019, am dezbătut-o și votat-o in plenul Camerei Deputaților (cameră decizională), fiind adoptată cu un număr de 263 de voturi pentru.
În lege, în anexa acesteia, am reușit să introduc toate zonele identificate pentru dezvoltarea domeniului schiabil și practicarea altor sporturi de iarnă, cu potențial turistic, din Județul Vâlcea, așa cum mi-au fost ele comunicate de primari, după discuțiile purtate cu aceștia (Horezu, Vaideeni, Malaia, Voineasa, Perișani).
Această lege simplifică scoaterea definitivă din fondul forestier sau din circuitul agricol atât pentru beneficiarii unității administrativ teritoriale, căt și pentru persoane fizice sau juridice.
Legea permite punerea în valoare a imensului potențial turistic al României!
Ea va autoriza efectuarea de investiții în infrastructura montană, modernizarea domeniilor schiabile existente și dezvoltarea unora noi! Va conduce la creșterea gradului de confort oferit turiștilor, și implicit va înzeci numărul acestora.
Sunt bucuros că am reușit să îmi respect promisiunea făcută oamenilor din zonele montane vâlcene, oamenilor de afaceri ce doresc să investească în acest domeniu, dar și celor ce vor fi beneficiarii acestor servicii!
Sunt mândru că prin această lege, contribui la dezvoltarea întregii infrastructuri din zonele montane ale țării noastre și la modernizarea României!

Mulțumesc colegilor din Parlament, care au înțeles importanța modificării acestei legi și au fost alături de mine în acest demers!
Respect primarilor pentru modul în care au știut să-mi prezinte problemele comunității ce o reprezintă!
Multumesc presei vâlcene pentru sprijin și pentru modul în care face cunoscute inițiativele legislative pe care le-am realizat!
Mulțumesc celor care mă susțin și au încredere în mine!
Mulțumesc colegilor mei din grupul parlamentar PSD care, așa cum au promis în campania electorală, gândesc și promovează legi benefice oamenilor și îndreaptă România spre normalitate!
Sloganul PSD este cel care, datorită lucrurilor bune pe care le facem, pe zi ce trece, dă încredere, tot mai multor români!
“Îndrăznește să crezi în România”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *