Eugen Neață: Este nevoie de creșterea învățământului specializat în turism

Cineva a încercat să plaseze această serie de articole în cadrul unor așa-zise dispute politice. Promit că, dacă voi dori o dispută politică cu vreun adversar, voi fi primul care o va anunța.
Am scris și am făcut publice aceste texte numai din dorința de a pune capăt unor decenii în care s-a vorbit despre turismul vâlcean fără a lua în serios acest domeniu, în care ne punem atât de multe speranțe, noi, vâlcenii.
Am încercat – și cred că am reușit – să declanșez o mică dezbatere pe această temă, să numesc câteva direcții de dezvoltare și să atrag atenția că autoritatea publică regională este datoare să pună pe masa vâlcenilor o viziune elaborată și curajoasă despre viitorul turismului vâlcean, folosind resursele bugetare și instituționale pe care le are la dispoziție și poziția strategică pe care o ocupă. Mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat să scriu această serie de texte: instituții locale, județene și naționale, specialiști în turism, în turism balnear, în primul rând, documentariști și gazetari. Fără informațiile oferite și fără priceperile lor profesionale, acest serial nu ar fi fost posibil.
Mulțumesc totodată celor care mi-au scris pe pagina mea de Facebook, unde au fost publicate pentru prima dată articolele din seria „Turismul vâlcean, în primul rând”.
De cele mai multe ori noi, politicienii români, suntem îndemnați să mergem mai departe într-o acțiune de comunicare publică de cei ce duc în derizoriu subiectele care le apasă conștiința. De data aceasta, eu am continuat, determinat fiind de toți cei care au contribuit cu idei. Am primit multe astfel de mesaje și le păstrez pentru o eventuală contribuție la strategia complexă de dezvoltare a turismului vâlcean, pe care sper s-o fac posibilă cândva.
Un specialist în turism mi-a scris însă câteva mesaje remarcabile. Se numește Alexandru Nedea și este vâlcean, ca noi toți. Lucrează pe valea Montafon din landul austriac Vorarlberg, de peste zece ani. Nu am permisiunea să-i reproduc textele, dar pot reda ceea ce i-am răspuns eu, ca o bună încheiere a seriei de articole despre turismul vâlcean:
„Mă bucur să vă cunosc pe un subiect care ne preocupă pe toți. Sunteți vâlcean și știți, la fel de bine ca mine, că în comunitatea noastră vâlceană multe dintre speranțe sunt legate de turism. Am publicat aceste texte doar pentru a atrage atenția că este nevoie de o nouă abordare a acestui subiect, mai specializată și mai amplă decât până acum. Eu nu am nicio calitate profesională să vorbesc despre turism, dar o fac pentru că, de prea multe ori și de prea mult timp, turismul este doar o vorbă rostită în tot felul de situații. Din poziția de deputat, am inițiat de-a lungul timpului modificări ale legilor care împiedică investițiile mai curajoase în turism și voi face acest lucru în continuare.
Mesajele pe care mi le-ați transmis sunt comentariul unui specialist. Mai mult, și eu cred că strategiile locale și cele zonale stau în puterea administrațiilor locale și a celor regionale, nu a altcuiva. Turismul are nevoie de o abordare metodică, pornind de la analiza unui exemplu de succes, aveți dreptate. Îi trebuie apoi un masterplan serios, producția unui brand memorabil și planificarea și derularea unui plan de comunicare comercială prin angajarea unor profesioniști reali. Este nevoie și de creșterea învățământului specializat în turism și de înființarea unei Organizații de Management al Destinației. Mă bucur să aflu că amândoi vedem în turismul balnear principala ofertă pe care o putem face piețelor occidentale.” Nu sunt singurul, așadar, care simte că este nevoie de ceva mai mult, mai clar, mai modern, mai curajos și mai urgent în sprijinului turismului vâlcean. Vom face toate aceste lucruri împreună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *