Estimare: Vâlcea ar putea avea anul viitor 2 senatori ( PNL -1 şi PSD -1), 2 deputaţi PSD, 2 PNL şi 2 USR

Dacă rămânem în logica sondajelor de opinie corolată cu rezultatele alegerilor din mai, putem forţa nota şi să facem o predicţie pentru configuraţia politică a judeţului nostru, a alegerilor generale din 2020.

Ştim că este prematur şi până atunci mai avem două scrutine electorale (prezidenţiale şi locale) dar putem face o joacă politică şi să încercăm o prognoză de week-end, cu privire la ce va trimite Vâlcea în viitorul legislativ: 2020 – 2024.

Este clar acum că România politică revine la jocul de şeptic în 3, joc care stagnase pentru o perioadă, odată cu disoluţia PDL, dar este cert că, politica românească permite un spectru pentru 3 partide principale. PNL, PSD şi USR. Un joc destul de echilibrat care aduce din nou 3 formaţiuni sensibil egale ca opţiuni electorale.

Aceste trei partide se vor confrunta în următoarele 3 runde electorale şi vor oferi o configuraţie politică.

De văzut dacă USR va obţine în locale vreo primărie, aici este, pentru mine, punctul interesant care poate aduce o schimbare în pigmentul politic judeţean. Şi este posibil, cu precădere în localităţile periurbane sau în zonele unde lupta cronică între PNL şi PSD, să dea un al treilea câştigător. Sau în urma unei alianţe PNL şi USR sau…şi a altei alianţe, care la ora asta, ar părea pure fantezii.

În judeţul Vâlcea, precum în majoritatea judeţelor din Ardeal, PNL şi USR sunt două partide adversare, care de multe ori duc lupte masive de gherilă, fie în spaţiul virtual, fie în “spatele scenei”, racolări de membrii, ghionturi şi atacuri extrem de violente verbal. Deci este posibilă orice alianţă locală, poate unele care azi ar apărea împotriva naturii. Totul depinde şi de prezenţa unui Barna în turul 2 şi de “suplimentul de voturi” pe care l-ar primi şi din ce direcţie.

Revenim la Vâlcea şi la alegerile naţionale de peste un 1 an. Principalul perdant va fi PSD care nu se va mai confrunta cu norocul din 2016. Este clar că numărul de deputaţi nu va mai fi 4. PSD va obţine un senator şi 2 deputaţi. La fel ca PNL, partid care are mari şanse să trimită în parlament un al doilea deputat, asta după foarte mult timp. USR dacă rămâne în aceeaşi arie a partidelor mari şi cu un electorat la fel de dinamic, poate obţine (dacă rămâne pe locul 3), cu siguranţă 2 deputaţi. Mai puţin reprezentare însă la senat. USR are votul pe Râmnicu Vâlcea şi funcţie de rezultatele din locale, poate pretinde chiar şi locul 2 în schemă şi ar putea să ia atunci şi un senator.

În orice caz, partidul care va fi pe locul 3, în Vâlcea, la ora asta doar PSD sau USR, poate rămâne şi cu un deputat, dacă scorul celui de pe locul 1 este destul de mare că să primească prin distriburie un al 3-lea deputat. Deci am putea avea şi situaţia PNL 3 deputaţi, PSD 2 deputaţi şi USR 1, sau PNL 3, USR2, PSD1. Este posibilă şi varianta, la ora asta greu de anticipat, unui PSD pe primul loc. Dar am mers pe formulele care acum sunt principale.

În orice caz, la această dată, judecând numai după ce avem, rezultatele în 2020 ar putea arăta aşa: PNL 1 senator, 2 deputaţi, PSD 1 senator şi 2 deputaţi, USR 2 deputaţi.

Nu am pomenit nimic de Pro-România, pentru că PSD-ul din 2020, poate să fie o formulă nouă care să includă şi Pro-România. Adică PSD din 2020 să fie altul faţă de PSD din 2019.

Însă indiferent de rezultate, judecând din nou, strict după datele din prezent, PSD va intra în opoziţie, în cel mai optimist termen, în ianuarie 2021 iar în cel mai pesimist termen, chiar la mijlocul lui septembrie 2019, adică în aceste zile sau săptămâni.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *