Este cineva care să interzică aceste arhitecturi de case, construite de “fraţii noştrii” de buletin?

Ce mă enervează?

Lipsa în 30 de ani a unor regulamente de urbanism, a unor criterii foarte clare de acceptare a unor proiecte de locuinţe. În toată Europa satele şi oraşele sunt o armonie, un stil care domină, un stil tipic.

Normandia, Bavaria, de exemplu, sunt doar câteva din regiunile atât de plăcute ochiului pentru că toate casele, fie că sunt vechi, fie că sunt noi, fie că sunt mari, fie că sunt mici, ele au aceeaşi arhitectură.

Doar la noi, românul îşi face casă după cum vrea muşchii lui. Roşii, verzi, mari, lăbărţate, pătrăţoase, ca să arate românul că are bani, că dat lovitura, că s-a căpătuit. Să vadă vecinii lui săraci, cine e el şi ce s-a ajuns.

Proiectanţii acceptă că doar banul nu are criteriu de bun simţ, primăriile dau autorizaţii şi iese o sorcovă. Periferiile oraşelor arată exact ca o fustă de romi înflorată.

Şi că tot veni vorba de romi. Dacă până acum ceva ani, aveau acelea mizerii de pagode, acum au alt stil. Un stil care deja te înnebuneşte. Casa aia mare, cu coloane în faţă. Apare peste tot, la intrarea în oraşe, în mijlocul unor cartiere de vile. Da, apare casa “fraţilor noştri”. Una e chiar la intrare în Băbeni. Alta este chiar la intrare în Râmnic, pe stânga, altele sunt pe varianta, la Râureni, două sunt la Troianu şi au închis probabil cartierul(sic!)

De aceea mă întreb, poate sunt neinformat şi nu ştiu. Primăriile au regulamente de urbanism, proiectanţii şi arhitecţii români au bun simţ, în a nu distruge cu bună ştiinţă estetica oraşelor.

Cât de civilizaţi erau românii înainte de război? Casele, conacele construite în veacul al XIX-lea şi începutul lui XX în stil brâncovenesc şi astăzi sunt adevărate bijuterii.

Liviu POPESCU

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *