Eforturi ale Primăriei Râmnicului pentru salvarea unui parc de 1.000 de mp din zona centrală

Primăria Râmnicu Vâlcea încearcă să salveze un parc de 1.000 de metri pătraţi, situat în centrul municipiului, din dorinţa de a conserva ultimele oaze de verdeaţă rămase în acest perimetru, după ce în urmă cu opt ani un alt parc a dispărut, în locul lui apărând un shopping center.

Este vorba de ‘Parcul Vinerea Mare’, aflat pe malul râului Olăneşti, lângă podul central. Acest parc a fost amenajat în anii ’80, construindu-se mai multe fântâni arteziene, având alei, bănci, gard viu, fiind o oază de verdeaţă în centrul municipiului Râmnicu Vâlcea, la intersecţia dintre Bulevardul Calea lui Traian şi Bulevardul G-ral Magheru.

De fapt acest parc era în acei ani parte componentă a unui alt parc central ‘Aeroport’, situat de cealaltă parte a Bulevardului Calea Lui Traian

Din păcate, după anul 2000, odată cu legile retrocedării cele două parcuri au fost revendicate şi câştigate în instanţă. Partea cea mai mare a parcului a dispărut în anul 2005, când a apărut un shopping center, rămânând acum mica oază de 1.000 de mp de lângă râul Olăneşti.

Primăria Râmnicu Vâlcea a solicitat proprietarilor să vândă terenul, dar preţul cerut de aceştia, de 400.000 de euro, a blocat negocierile.

‘După anul 2000, fântânile s-au degradat, aleile s-a erodat, zona arată dezolant. Primăria s-a ocupat de vegetaţia din zonă, dar nu putem face mai mult. Se zvonea că aici ar fi urmat să apară un bloc turn de peste 10 etaje. Nu ştiu dacă merge cu PUZ-ul. Noi ne-am dori să salvăm acest parc şi să îl punem la punct. Centrul Râmnicului este sărac în spaţiu verde. Până în 1989, aveam trei parcuri în zona centrală, acum abia mai avem unul singur. Poate că proprietarii vor lăsa din preţ’, a declarat pentru AGERPRES, primarul interimar Gheorghe Matei.

Potrivit unui studiu realizat recent, Râmnicu Vâlcea este destul de sărac în spaţiu verde pe cap de locuitor, revenind numai 4 mp, în timp ce normele europene prevăd în jur 17-26 mp pe cap de locuitor. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *