E aproape finalizată instalaţia de testare a motorului Executor a primului supersonic românesc

Instalaţia de testare a motorului Executor pentru rachetele din seria Haas şi avionul IAR-111, primul supersonic românesc, este aproape de finalizare, a declarat joi, pentru AGERPRES, ing.Dumitru Popescu, preşedintele Asociaţie Române pentru Cosmonautică şi Aeronatică.

‘Echipa ARCA a turnat 140 tone de beton armat care reprezintă structura de rezistenţă a instalaţiei. Aici se vor putea testa motoare rachetă cu combustibil lichid de până la 80 tone forţă, instalaţia de testare ARCA fiind una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană. În perioada imediat următoare, instalaţia va fi echipată cu sisteme de alimentare a motorului şi de răcire cu apă a pereţilor de beton. De asemenea, se vor monta în scurt timp şi echipamentele de comandă şi control ale motoarelor care vor fi testate’, a spus Dumitru Popescu.

El a adăugat că prin această construcţie echipa ARCA demonstrează capabilitatea şi dedicaţia pentru finalizarea programului motorului rachetă Executor, adresând mulţumiri donatorilor şi sponsorilor.

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronatică(ARCA) construieşte un avion supersonic de mare altitudine în atelierele din Râmnicu Vâlcea şi Bucureşti.Acest avion supersonic de mare altitudine este destinat extinderii capabilităţilor ARCA de lansare a rachetei Haas II, pentru competiţia americană de astronautică Google Lunar X Prize, precum şi dezvoltării tehnologiilor pentru turismul spaţial.

Avionul va avea un echipaj format din două persoane, pilot şi navigator, urmând să devină primul avion supersonic românesc. Cabina avionului este separabilă şi este echipată cu două paraşute propulsate cu motoare rachetă proprii. Astfel, cabina avionului poate fi separată de avion la viteze de Mach 0 – 1,2 şi înălţimi de 100 m şi poate aduce echipajul în siguranţă pe suprafaţa mării.

Propulsia va fi asigurată de un motor rachetă cu combustibil lichid, funcţionând cu apă oxigenată şi kerosen. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *