După ”Transperișani”, primarul Ion Sandu vrea să realizeze ”Transcozia”, drumul care să urce pe vârf

Cine dorește să vadă frumoasele culori ale toamnei de Vâlcea, pastelul pe care acest anotimp pictor îl creează an de an, în ținutul dintre munte și Olt, de sus până la câmpie, este obligat să meragă la Perișani pe Transperișani și să coboare pe Valea Băiașului la Cornet. Nu cred să existe un decor mai nuanțat al acestui frumos timp decât acest circuit de final de toamnă, ultima regie, până la debutul iernii.

Perișani, este comuna dispusă la cea mai înaltă altitudine din Vâlcea, unde Mlăcenii ating cerul și unde Cozia are o trenă lungă spre nord, de case și păduri, de oi și coșuri fumegânde, are un întreg ducat purtat de cavalerii cruciați ai istoriei, în nechezat de cal, în susur de pâraie, în talângi de vite care se plimbă liber pe islazurile întinse.

E o toamnă frumoasă de-a dreptul regală aici, la Perișani, în vatra istoriei României, unde s-au născut dinastiile Valahiei, pe vechiul drum al Munteniei și Ardealului, o toamnă smulsă de pe șevalet și împrăștiată în mii de copii de lux prin pădurile de pe Valea Băiașului.

Primarul Ion Sandu, cunsocut promotor al zonei are o ambiție și mai mare decât aceea de pune Perișaniul pe harta turistică a României, Vrea să ne ducă sus, pe vârful muntelui dacic, pe vârful Coziei, acolo, aproape de fereastra de piatră,

”E un proiect la care lucrăm, pe fonduri europene, vrem să facem acest drum de 10 km care să duc să pe vârf, un drum care pleacă din Transperișani și ajunge acolo sus. El este acum, dar e un drum de pământ, greu accesibil. Acesta drum finalizat înseamnă o altă deschidere și altă perspectivă pentru Perișani. Cei care vin aici au mai multe de făcut, nu doar să admire cea mai mare colonie de licheni din Românie, insula parc, locul Posadei. Pot urca pe vârful Coziei”, spune Ion Sandu.

Mai mult, se știe că Ion Sandu a fost primul primar din Vâlcea care a amenajat o pârtie de schi din fonduri proprii. Acum spune că va face cu adevărat o infrastructură pentru sporturile de iarnă așa cum trebuie, print-un proiect european. Așa cum are de gând să amenajeze și un parc de aventură.

”Dar aici m-ar bucura dacă investitori ar dori să dezvolte aici afaceri în turism. Avem câteva pensiuni deja cunsocute pentru ineditul și farmecul lor de basm. Acesta este doar un început. Toate proeictele noastre se vor concentra pe turism. Atât unul de istorie cât și de agrement. În urma demersurilor, președintelui PNI, domnul Cristian Buican, avem garanția că DN 7D va obține finanțare și astfel Loviștea va fi așa cum ne doream toți să o vadă, drept cea mai frumoasă depresiune intramontană din România”, conchide primarul din Perișani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *