După păduri, Eugen Neaţă a reuşit să atribuie administraţiilor locale şi drumurile forestiere, în vederea dezvoltării şi modernizării acestora.

Una dintre anomaliile rutiere la nivel de căi de legătură dintre localităţi, a fost miercuri reparată, asta după ce, Camera Deputaţilor, a votat o inițiativă legislativă  al deputatului PSD, Eugen Neaţă.

Din cele mai vechi timpuri, localităţile rurale au fost legate între ele, prin tot felul de drumuri, „scurtături”, drumuri care traversau islazuri, păduri, zăvoaie împădurite. Drumuri care asigurau accesul la „pământ” sau alte proprietăţi, deţinute de cetăţeni care aveau domicilii în localităţi învecinate. Acestea drumuri seculare au devenit în ultima sută de ani, drumuri forestiere, drumuri utilizate cu precădere de Romsilva pentru a ajunge în zonele unde avea fond forestier de exploatat. Aceste drumuri se află pe toată raza judeţului Vâlcea şi chiar dacă nu mai sunt utilizate în prezent de regia pădurilor, ele au statut de drumuri forestiere. 

Multe dintre ele ar putea fi drumuri de interes local, drumuri judeţene sau drumuri de interes turistic. Pentru că foarte multe primării au reuşit să asfalteze porţiuni mari din drumurile locale dar, atunci când aceste drumuri se continuau cu statut de drumuri forestier, ele nu puteau fi reabilitate.

Între localităţi vecine s-a ajuns la anomalia ca, din cauza de 1-2 km de drum forestier, să nu se poată asigura o continuitate de asfalt, deşi localităţile se învecinează la 4-5 km distanţă (de regulă fiind despărţite de un deal împădurit). Iar ruta care le leagă este una de 10 – 15 km, printr-un drum judeţean. 

În fine această anomalie a fost corectată miercuri de către deputatul Eugen Neaţă. 

„O nouă inițiativă legislativă pe care am propus-o, a fost votată de Camera Deputaților!

Inițiativa legislativă pe care am depus-o în vederea modificării art.2 din Legea nr.192/2010 privind trecerea unor drumuri forestiere, a căilor ferate forestiere şi a lucrărilor de corectare a torenţilor din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al unor unităţi adminstrativ teritoriale şi în administrarea consiliilor locale ale acestora a fost VOTATĂ de Camera Deputaților și va deveni LEGE!

Astăzi, în ședința de plen a Camerei Deputaților (cameră decizională) am votat inițiativa legislativă pe care am depus-o alături de cei trei colegi ai mei, Ioan Dîrzu, Mihai Weber și Neculai Iftimie, PL-x nr. 16/2019 – Proiect de Lege pentru modificarea art.2 din Legea nr.192/2010 privind trecerea unor drumuri forestiere, a căilor ferate forestiere şi a lucrărilor de corectare a torenţilor din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al unor unităţi adminstrativ teritoriale şi în administrarea consiliilor locale ale acestora.
Având în vedere că la nivel naţional sunt multe drumuri forestiere care deservesc 100% fondul forestier naţional proprietate publică şi în acelaşi timp, zonele turistice şi de agrement ale unor unităţi administrativ-teritoriale, prin propunerea legislativă permitem ca aceste drumuri forestiere, cu lucrări de artă şi corectare a torenţilor, să poată trece, la cerere, în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale, în vederea dezvoltării şi modernizării acestora.
Este o lege excelentă pentru dezvoltarea unor zone turistice, dar și a zonelor rurale.
Mulțumesc colegilor pentru votul dat și pentru susținerea acestei importante inițiative!

Partidul Social Democrat este și va rămâne conectat la problemele românilor și României, prin noi, cei pe care i-ați trimis în Parlament să vă reprezinte!
Va mulțumesc încă o dată pentru încrederea pe care mi-o acordați!
Voi rămâne același om pe care îl cunoașteți și căruia i-ați acordat votul la alegerile parlamentare din anul 2016!”

Reamintim că în iulie anul trecut, o altă iniţiativă a deputatului Eugen Neaţă, a reuşit să atribuie fonduri forestiere administraţiilor locale, acolo unde primarii pot realiza parcuri, zone de agrement, cum este cazul parcului Capela de la Râmnicu Vâlcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *