După Germania, dreapta câştigă un nou mandat şi în Marea Britanie

Stânga a pierdut în Marea Britanie, definind că politica va aparţine pe viitor celor cu bani. Discursurile populiste ale laburiştilor nu au făcut decât să întârească polul clasei de mijloc şi păturii bogate.

Concluzia este una destul de interesantă – în Germania, marea Britanie, drepta se menţine pe poziţie iar în Franţa drepata stă foarte bine în sondaje, urmând ca la proximele alegeri să confirme faptul ca a treia mare putere a Europei optează pentru dreapta.

Semnalul este că s-a încheiat criza economică începută în 2008-2009. Şi va urma o perioadă de creştere, rămâne însă să vedem dacă s-a învăţat ceva din lecţia acestei ultime crize.

Conservatorii britanici joacă însă la două capete raportat la politica lor în ceea ce priveşte relaţiile cu Bruxelles, jonglând cu o limitare a suveranităţii Uniunii în cadrul politicii fiscale. Cert este că Marea Britanie nu va ieşi din Uniunea Europeană, dincolo de demagogiile unor politicieni englezi.

Conservatorii au continuat reformele economice ale lui Thathcer şi Major şi au produs în ultimii doi ani cea mai bună rată de creştere a economiei din toată Europa

O altă temă care a picat la aceste alegeri a fost tema imigraţiei, muncitorii români nu au fost deci pericole pentru societate britanică, partidul extremist a atras doar 2 mandate, iar conservatorii nu au făcut un caz din acest aspect, faţă de laburişti care au încercat să solidarizeze muncitorii englezi faţă de impactul imigraţiei.

Privind acum la Marea Britanie şi Grecia, vedem diferenţele de mentalităţi între capetele Europei. În timp ca în Regatul Unit s-a demonstrat azi că demagogia nu are nicio şansă de a se impune în mentalul electoratului, în Grecia tocmai cea mai populistă formaţiune politică din Europa, Syriza a câştigat alegerile.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *