După doar 100 de zile, Compania Română de Chimie devine cel mai mare exportator al României
La 100 de zile de la finalizarea celei mai importante tranzactii ale ultimilor 30 de ani din industria chimica – achizia celor mai importante active ale Oltchim de catre Chimcomplex SA, noua companie chimica rezultata din unirea celor mai importante combinate chimice din tara, anunta cresteri remarcabile ale principalilor indicatori economici,
Astfel, cifra de afaceri inregistrata in primul trimestru al anului 2019 a fost de 343.322.000 lei, de 4, 6 ori mai mare decat cea inregistrata in aceeasi perioada a lui 2019, in timp ce EBITDA s-a triplat in primul trimestru din 2019, fata de primul trimestru al anului trecut, ajungand la valoarea de 51.671.000 lei.
De asemenea, noua companie ce a rezultat din fuziunea celor doua mari platforme chimice ale tarii, Chimcomplex si Oltchim, a urcat pe primul loc in topul exportatorilor cu capital romanesc. Acest fapt se datoreaza atat unificarii celor doua volume pe export, cat si productiilor record inregistrate in acest prim trimestru al anului 2019. Chimcomplex a devenit si al treilea mare consumator de energie din tara.
Pe plan administrativ a fost finalizat transferul tuturor celor 62 de autorizatii de functionare ale fostului combinat catre Chimcomplex, din care cele mai importante sunt: autorizatia de protectie a mediului, autorizatia de gospodarire a apelor, autorizatiile privind gestionarea certificatelor de dioxid de carbon si a certificatelor verzi, etc. De asemenea a fost finalizata si inventarierea si transferul celor peste 11.500 de obiecte de inventar, mijloace fixe, terenuri, cladiri, utilaje, licente, etc.
Un numar de 1224 de salariati au fost transferati in cadrul noii entitati, acestia beneficiind de prime de instalare, majorari salariale dar si alte drepturi noi, inca de la inceput.
A urmat optimizarea functionarii activelor de pe cele doua platforme industriale, Borzesti si Ramnicu Valcea, urmand a fi valorificate sinergiile luate in calcul in planul de afaceri, cele mai bune practici comerciale de pe cele doua platforme, identificarea solutiilor de implementare a planului de investitii dsu integrarea si modernizarea sistemului informatic.
Toate proiectele de investitii strategice prevazute in planul de afaceri unde au fost alocate din bugetul intern un plafon de 115 mil euro pentru investitii pe verticala, sunt pornite, termenul de finalizare al acestora fiind de 2 ani.
Scurt istoric al tranzactiei privind achizitia celor mai importante active ale Oltchim de catre Chimcomplex SA :
- 10 februarie 2017- s-au depus ofertele neagajante de catre 14 competitori
- 6 iulie 2017 – inchiderea depunerii ofertelor angajante, unde au fost 7 competitori,
- 17 octombrie 2017 – Chimcomplex a fost declarat castigator
- 6 noiembrie 2017 – depunerea garantiei de 29 milioane euro
- 7 decembrie 2017- aprobarea tranzactiei de catre Adunarea creditorilor, data de la care a inceput a se calcula un an pana la termenul maxim de plata.
- 6 decembrie 2018- Chimcomplex a facut plata integrala a tranzactiei reusind sa obtina un credit de pe piata internationala de 164 mil euro! Compania Romana de Chimie – C.R.C.- rezultata in urma fuziunii celor doua mari platforme chimce de la Borzesti si de la Valcea a devenit functionala.
Elementele cheie din statisticile tranzactiei:
- din totalul celor 880 de fonduri de investitii din lume, un numar de 67 au experienta in chimie si dechidere pentru riscurile specifice Europei de Est
- din acestea au raspuns solicitarilor senior advisor-ului Deloitte Londra, 47 de fonduri si banci de investitii;
- In urma intalnirilor bilaterale de la Londra si din alte 5 capitale europene cat si a vizitelor de la cele doua platforme chimice din tara – Borzesti si Valcea – si-au explimat interesul de a ramane in finantare un numar de 14 fonduri si banci. Aceasta etapa s-a desfasurat in lunile iunie – septembrie 2018;
- In etapa finala dupa 11 runde de negocieri au fost constituite 4 consortii de investitori din care castigatorul a fost selectat tinandu-se cont de: elementele de siguranta ale tranzactiei, cost si reputatie;
- Au fost in total 535 de intalniri de afaceri, la care au participat peste 1100 de seniori manageri,
- 121 de teleconferinte la care au participat 182 de avocati si de specialisti din chimie din 3 continente;
- emailurile inregistrate doar pe casuta Presedinte Vuza au fost 44.512 si toate au fost solutionate.