După alegerile din 6 decembrie, PSD va intra în opoziție, iar sanitarii democrației (USR), la guvernare, alături de Orban

Nu mai este mult până la alegeri, câteva zile ne despart de o radiografie a momentului când PSD, după epoca Dragnea și Dăncilă, va lua calea opoziției pentru cel puțin 4 ani, asta dacă nu cumva PNL se va răzgândi între timp.

Dar excluzând derapajele de la normalitate, după 6 decembrie, harta politică a României se va schimba destul de mult. PNL va obține, probabil, cel mai bun scor din istoria sa de după 1990, scor care va avea, cu ceva șanse, cifra 3 în față, asta dacă electoratul va fi mobilizat, iar eroziunea de la guvernarea șchioapă (fără majoritate) nu a intrat prea mult în interior.

Sunt șanse mari ca PSD să astupe din găurile care au supurat după europarlamentare și să aibă un scor prin apropierea PNL. Deși unii îi creditează pe social-democraţi cu prima șansă, eu îi văd totuși sub 30 de procente la nivel național. Șocurile după guvernarea celor 3 ani (Dragnea-Dăncilă-Vâlcov), în care au promovat numai personaje mediocre, sunt prea puternice în mintea electoratului. Plus clivajul nuanței naţionaliste care a plecat spre PER sau AUR, un electorat de vreo 3-4 procente. Dar chiar dacă admitem că PSD ar fi câștigător la puncte în aceste alegeri, nu ei vor face guvernul.

Klaus Iohannis va face guvernul. Centrat în jurul PNL. Dacă și PNL, și USR vor avea scoruri de peste 30, respectiv 20 de procente, misiunea este ușoară și se poate constitui o majoritate lejeră în jurul celor două partide. Lucrurile însă, pe fond, nu sunt atât de ușoare, electoratul este destul de diferit, cel puțin biologic. Dacă am face o statistică la un eșantion de 10 tineri care împlinesc azi 18 ani, 1 merge spre PSD, 2 spre PNL și restul spre USR. Un electorat care intră masiv în jocul democratic și care are o opțiune precisă spre standarde de viață și confort așa cum vede în filme, cum aude că sunt afară și nu vrea să lucreze în vreun compartiment bugetar.

USR însă are și niște handicapuri masive, pe care trebuie să le depăşească. Nu tot ce zboară se mănâncă, iar România nu este cartierul Pipera, cu clădiri de birouri coroporatiste, România înseamnă și Mizil, și Țăndărei, și Ghioroiu. Iar de bine, de rău, nu toți primarii, medicii, pădurarii, poștașii, medicii sunt hoți și șpăgari. Realitatea românească este ceva mai profundă decât tabelele și schemele corporatiste manageriale. Poate că aici e nevoie de experiența de la firul ierbii a PNL, dar o experiență corectă, și nu una care să țină de latura negativ bizantină a liberalilor.

Pentru că PNL, așa cum spuneam, va obține un scor istoric de această dată, PNL nu are un trecut onorabil în politica românească postdecembristă. A guvernat cu FSN-ul lui Iliescu în anii ’91-’92, s-a spart în mii de cioburi și aripi, apoi s-a reunit în CDR, luați în cârcă de țărăniști. În 1999, când au văzut că există riscul să deconteze guvernarea CDR, au fugit din Convenție, l-au avut drept candidat pe Stolo, care l-a carotat pe Isărescu și au facilitat accederea lui Vadim în turul 2 la prezidenţialele din 2000. Au luat 7% , dar au fost aduși de PD-ul lui Băsescu la guvernare. PD de care s-au descotorosit repede, după care au guvernat minoritar, cu sprijin PSD. Au făcut și USL, o alianță cu Voiculescu și Ponta, iar împreună au fost inamicii dreptei, propunându-l pe Iohannis ca premier, într-o înţelegere la Grivco.

Deci PNL are un trecut destul de imoral, dacă stăm să-i analizăm cazierul, cu apucături deocheate, așa că ar fi cazul să joace cinstit acum și să înceapă să fie cu adevărat un model de partid european. Știm că PNL este un partid focusat spre Vest. Are însă un activ destul de mare, poate chiar o treime, de factură balcanică. Trebuie însă ca ceilalţi, majoritatea, să se impună. Aici este rolul USR, un partid care nu are trecutul imoral al liberalilor și care, la această oră, are rolul de sanitar politic. USR-iştii pot corecta, în guvern, abaterile de la ortodoxia guvernării.

Un USR la guvernare nu va fi un partener comod. Sunt impulsivi și știu să negocieze dur. Vorbim exact de un conflict între generații care sunt obligate să lucreze împreună. Important este să abandoneze opiniile diferite și convingerile antagonice atunci când acestea se manifestă. Din această guvernare care urmează nu trebuie să câștige, ilegal, niciun membru. Nu mai sunt interese personale, ci unele de țară. Asta este misiunea pe care trebuie să o aibă: autostrăzi și gaz la tot românul! Dacă e vorba de o misiune.

Dacă USR și PNL nu vor înțelege această misiune, guvernul se va rupe. PNL va putea oricând chema la guvernare PSD, poate peste vreo 2 ani, Și capitolul se va închide, pentru că liberalii știu, din propria istorie, cum să scape de incomozi atunci când lumea le e mai dragă.

Până atunci, să mergem la vot. Alegerile din 4 în 4 ani sunt o radiografie a nivelului de educaţie și cultură al unei țări la timpul dat.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *