După 8 ani de incertitudini, Domeniul Transalpina Ski Resort a intrat în normalitate, de la 1 februarie se va schia

După 8 ani de incertitudini cu privire la funcționarea domeniului schiabil Transalpina Ski Resort, neclarități cu privire la administrare, întârzieri, sechestre, procese, acuzații, dezbateri politice, începe să se vadă luminița de la capătul tunelului.

”Firma care a preluat administarea domeniului schiabil mai are de făcut ultimele probe, din câte am înțeles eu, iscirizarea. Dacă lucrurile la verificări nu vor prezenta probleme, din februarie se va schia la Voineasa. Este o firmă din localitate și asta înseamnă că aici vor lucra până la 30 de angajați din zona, din Vâlcea, mare parte din Voineasa. Nu știu să vă spun dar probabil că în strategia companiei va fi și funcționarea telegondolelor în vară, în perioada de maxim trafic spre șoseaua Transalpina, iulie-august. Un lucru este cert, din acest sezon de schi, mă refer la iarna viitoare, nu vor mai exista sincope în deschiderea domeniului schiabil”, spune primarul stațiunii vâlcene, Gabriel Năstăsescu.

Și reprezentanții companiei spun că sunt șanse de 99% ca din ultimul week-end al lunii ianuarie pârtiile să fie deschise.

”Stimați iubitori ai Domeniului schiabil Transalpina, vă informăm stadiul în care ne aflăm în momentul de față și anume: Săptămâna in curs s-au efectuat toate verificările necesare privind reautorizarea instalațiilor și anume verificările Pram și prize de pământ , verificările magneto-inductive ale cablurilor , au fost terminate reviziile mecanice și eliberate procesele verbale de revizie , a fost încheiat contractul cu serviciul de Ambulanta și in decursul zilei de ieri am înaintat documentația la CNCIR privind reautorizare Instalatilor , încă nu ne-au înaintat o data , dar sigur săptămâna viitoare se va face Iscirizarea , mai sunt ceva probleme cu serverul sistemului de Ticketing , care se remediază sigur pana 28 Ianuarie , in cel mai rău caz pentru ca va trebui sa lucram pe serverul din Austria deoarece cel de aici este prăjit , in masura in care facem reautorizarea și sistemul de Ticketing nu este funcțional o sa deschidem la liber…
Depindem foarte mult de CNCIR Pitesti și din prisma asta nu am vehiculat o data certa, dar 99% wekendul viitor schiem la Transalpina
Multumim pentru intelegere și o sa venim cât mai curând posibil și cu o informare oficială in acest sens!”, spun reprezentanții companiei care administrează acest domeniu.

În anul 2010, în urma programul Schi în România, Ministerul Dezvoltării din acea vreme a implementat un amplu proiect de schi în stațiunea vâlceană Voineasa. Un proeict cu finanțare integrală de la bugetul de stat, în valoare atunci de aproximativ 35 de milioane de euro, care urmau să fie achitați gradual

Lucrările au demarat dar în anul 2012, odată cu plecare cabinetului PDL, finanțarea acestui domeniu schiabil a încetat, asta în condițiile în care infrastructura de schi fusese deja construită.

Domeniul a fost totuși inaugurat, fără recepție și fără plăți. În acel moment s-a căzut la un acord și anume, constructorul să exploateze acest domeniu, urmând ca încăsările pe sezon să fie oprite în contul datoriei.

Din această cauză, niciodată nu a fost un termen concret în care domeniul schiabil să fie deschis. Guvernele au început totuși să achite din datorii și în acest an, majoritatea acestora a fost achitată.

Tot în 2020, Primăria Voineasa a organizată o licitație pentru exploatarea domeniului schiabil, licitație adjudecată în cele din urmă de o companie din localitate.

După un schimb de acuzații între firma care a exploatat domeniul, Primăria Voineasa și firma care a câștigat licitația, se pare că în cele din urmă s-a căzut la un acord, astfel încât  lucrurile să reintre pe făgașul normal, definitiv de această dată.

La începutul acestui an, pe 7 ianuarie, a fost ridicat sechestrul de pe domeniul schiabil.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *