După 4 ani, Bruxelles și Casa Albă redevin partenere, Statele Unite reintră în istorie

După 4 ani de circ, ziduri cu vecinii, o relație glacială cu Canada, atacuri asupra Uniunii Europene, sinusoide în raport cu restul lumii, după cum se trezea dimineața Trump, Statele Unite revin în istorie, prin predictibilitate.

O construcție de 200 de ani, modelul care a generat de fapt toată civilizația occidentală, o națiune care a apărut pe glob printr-o nouă republică, atunci când în restul lumii, curțile imperiale detestau libertățile civile, nu ar fi putut să rămână în afară istoriei.

Accidentul din 2016 s-a reparat, democrația demonstrează mai mult decât oricând că este deja o entitate vie care știe să formeze anticorpi și să expulzeze tumorile atunci când acestea riscă să afecteze structura de bază a ființei. Democrația are ADN, era nevoie de un experiment Trump, pentru a vedea dacă este formula ideală care poate guverna lumea.

Probabil că după acest reviriment, populiștii vor realiza că nu te poți lupta  cu forța nevăzută a democrației. Din frustrare, populiștii definesc asta deep state, oculta mondială, Soroș, cabale. Nu, nu este niciuna, este ADN-ul democrației care întotdeauna va avea un +1, în fața neroziei radicale.

În 2021, societatea este mult mai fortificată, Uniunea Europeană demonstrează acest aspect, cu toate orbanismele sau salvinismele sau chiar dragnismele de România, democrația nu crede în mituri, nu dă în extaz, nu are fariseism, nu are șamani care intră în capitoliu.

Statele Unite au testat cu succes democrația. Au permis un virus patru ani să alerge după care vaccinul a resetat funcțiile organismului. Privesc imaginile cu fuga rușinoasă a lui Trump, incapacitatea de a fi responsabil și demn, atunci când situația o cere. Și sincer, mă bucur, că nu a avut parte de 9/11, o criză a rachetelor, un Pearl Harbour sau alte grozăvii. Ca orice bufon ar fi fugit primul în ascunzători și ar fi stat pitit până când restul lumii ar rezolvat situația.

De azi, Statele Unite revin lângă Bruxelles, Uniunea Europeană nu mai este singură în această configurație planetară. Primește cel mai puternic aliat al democrației.

Din păcate, la această oră, nu doar autocrațiile ruseși au rămas pe dinafară. La marginea lumii civilizate, îi regăsim din nefericire și pe englezii lui Boris. Poate vor regăsi antidotul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *