După 30 de ani de administrație dezastruoasă a orașului ”Palermo”, de doi ani Berbeștiul începe să iasă la lumină

Numit pe drept cuvânt Palermo, din cauza sărăciei, a conflictelor dese din oraș, al unei imagini insalubre, orașul Berbești sub administrația Cumpănășoiu începe să arate a oraș…

”Știam la ce mă încumet. Știam care este istoria acestui oraș. Îi vedeam degradarea socială, civică, economică. La un moment dat trebuia să se oprească. Ajunsesem un oraș fantomă, un oraș din care se pleca și nu doar de la 18 ani, un oraș cu cele mai scăzute standarde de viață. Pentru asta am venit să pun capăt dezordinii. Prima dată am lucrat cu jandermeria și poliția pentru a aduce civilizația, pentru a diminua infracționalitatea, pentru a oferi siguranță cetățenilor”, spune primarul Milorad Cumpănășoiu.

Cel mai greu a fost să refacă solidaritatea comunității și să îi determine să iubească acest oraș, o zonă veche, cu o istorie medievală fascinantă, cu case boierești, cu mari familii aristocrate. Un oraș care însă în ultimii 50 de ani a fost axat pe minerit și astfel a fost schimbată cu totul axa lui de dezvoltare. Au apărut blocuri, o mulțime pestriță adusă din toate colțurile țării. Apoi mineritul a intrat în declin și Berbeștiul s-a părbușit. Cele 26 de blocuri comuniste din orașul Berbești care alcătuiesc centrul orașului, au rămas în paragină, unele apartamente fiind devastate, după plecarea proprietarilor în străinătate sau prin alte părți.

”A fost nevoie să intervenim în zona de blocuri. Unde era focar de infecții. Mizerie la subsoluri, străzi rupte, o stare degradată, care mai degrabă aducea a ghetou și a nu a cartiere. Avem blocuri cu fațade foarte urâte, în centrul orașului sălăsuiește de ani buni o construcție sinistră, care se dorea a fi o casă de cultură. Acum, avem o oportunitate de a schimba măcar primele patru blocuri. Am reușit să conving locatarii să facem o asociație de locatari, pentru a putea accesa un proiect pentru reabilitarea și modernizarea acestor blocuri. După reabilitare, sper ca și locatarii de la celelalte blocuri să iși dea interesul, în primul rând pentru ei, în a-și face asociații de locatari. Acesta este primul pas pentru a putea intocmi un proiect eligibil. Așadar, primele patru blocuri, cu 1127 de apartamente, vor fi reabilitate și modernizate, Am început, greu dificil dar acum se poate numi civlizație, urbanism, alei, locuri de joacă pentru copii. Ne gândim la proeicte verzi care să schimbe cu totul aspectul blocurilor. Am investit în școală, în liceu. Să avem condiții de educație, un corp profesoral bun, să fie confort, să fie un liceu nu pentru cei care au picat în alte licee. Vrem să facem un învățământ de calitate aici, să înființăm școli de meserii. Am încurajat micii antreprenori să dezvolte afaceri, să apară serviciile. Dar cel mai mult ne-am ocupat de drumuri. Am inventariat toate arterele stradale. Am început pas cu pas asfaltarea, amenajarea, rigole, poduri, podețe. colectari de torenți. Aveam sate și zone inundabile și a trebuit să intervenim aici”, menționează Cumpănășoiu.

Edilul spune că 1,8 kilometri din drumul județean 605A, a fost modernizat cu rigole, podețe la proprietăți, iar dacă în trecut, zona era mereu cu probleme cu deversarea apelor pluviale de pe versanți, unde gospodăriile erau mereu inundate, apa trecând chiar și peste drumul județean, producând pagube însemnate, acum, această zonă a orașului a fost amenajată.

În acerastă toamnă, a început și introducerea rețelei de apă potabilă în singurul cătun care nu avea apă, respectiv cătunul Amzulești, iar strada Danțului a fost reabilitată, investiții derulate cu foduri locale.

Ultimele două proiecte finanțate vizează chiar cele mai importante obiective și anume: înființare rețea canalizare și stație de epurare și asfaltarea a două drumuri, respectiv: drumul Amzulești și asfatarea drumului comunal 35 – Valea Mare.

”Ambele proiecte sunt încărcate pe platforma Ministerului Dezvoltării, cu toate avizele, iar pe 29 august a fost finalizata depunerea ofertelor pentru asfaltarea drumurilor Amzulești și Valea Mare, iar după evaluare urmând atribuirea contractului. Acum suntem în linie dreaptă pentru semnarea contractului de finanțare”, a declarat edilul.

Un alt proiect a fost depus la Agenția Fondului pentru Mediu pentru modernizarea iluminatului public, investiție ce se va realiza cu fonduri europene.

Primarul orașului Berbești, Milorad Cumpănășoiu are în vedere și centrul de permanenţă pentru servicii medicale, astfel încât să fie asigurată non-stop asistența medicală pentru locuitori.

Noul centru va oferi pacienţilor adulţi şi copii consultaţii, dar şi tratamente la recomandarea medicilor. Pentru amenajarea centrului de permanenţă care va dispune de un număr de patru-cinci cabinete medicale, primăria va realiza separarea utilităţilor al apă, energie electrică, prin noi branşamente; o intrare separată de intrarea principală în clădire; grup sanitar şi rampă automată pentru persoanele cu dizabilităţi.

„Sănătatea oamenilor este pe primul loc. Un astfel de centru de permanenţă înseamnă în primul rând un sprijin pentru gălăţeni, iar pe de altă parte degrevează unităţile de primire a urgenţelor ale spitalelor din oraş. În plus, apariţia unui astfel de centru oferă mai multă siguranţă pentru pacienţi.  Vreau ca toţi locuitorii din Berbești să poată beneficia de acces facil la servicii medicale şi vom continua astfel de proiecte”, a declarat Cumpănășoiu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *