După 3 ani, Popeştiul a fost lovit din nou de furia apelor

Marţi dimineata nu a fost una fericită pentru localnicii din Popeşti. Ceasurile rele au bătut chiar din viul nopţii. Ploaia torenţială care a căzut încă din timpul nopţii a pus probleme în satele Dăeşti şi Curtea, unde apele scurse de pe versanţi au umplut şanţurile existente într-un timp record.

Acestea nu au mai făcut faţă şi astfel 10 gospodării au fost afectate. La ora 8 deja torenţii au inundat atât drumul judeţean cât şi DN 65C în mai multe locuri, aducând de pe dealuri pietriş şi alte aluviuni, care au afectat circulaţia rutieră în zonă.

“La ora 7.30 am activat deja comandamentul local pentru situaţii de urgenţă, am reuşit să facem rost imediat de două buldoexcavatoare şi le-am direcţionat de urgenţă în satul Curtea. Deja apele inundaseră mai multe hectare de zonă arabilă dar şi cinci gospodării. Am sunat la prefectură unde am fost asiguraţi că în cel mai scurt timp vor fi trimise motopompe. Până atunci am încercat să facem loc apelor din curţi să se scurgă. Eram îngreunaţi şi de faptul că ploua torenţial”, spune primarul Aurora Măgura.

Problemele s-au agravat între timp şi pe malul drept al Luncavăţului, în satul Dăeşti, unde torenţii de pe islazul comunal au inundat nu doar terenul arabil şi au pătruns în 5 curţi.

Toate canalele colectoare erau pline la refuz, iar de la Cotoşmanu spre Urşi, torenţii au inundat carosabilul.

În jurul orei 12, echipajele ISU se aflau deja în satul Dăeşti pentru a scoate apa din curţile oamenilor, din dependinţe, beciuri, etc.

Conducta de apă, magistrala principală mai exact a fost dezgropată de şuvoiale de apă în mai multe locuri, şi câteva drumuri săteşti sunt la această oră compromise, nemaiputânu-se circula decât cu tractoare.

“Vreau să mulţumesc poliţiştilor din comună care au fost prezenţi în toate punctele fierbinţi. A fost o mobilizare uriaşă, pentru a scoate animale şi ce aveau oamenii, din calea torenţilor. S-a reuşit astfel o diminuare a efectelor acestor ploi torenţiale care au căzut în Popeşti în ultimele 2 zile. Miercuri vom face o centralizare preliminară cu toate pagubele şi le vom înainta prefecturii. Şi mai e ceva de spus, oamenii s-au purtat exemplar şi au sărit să se ajute, am remarcat o solidaritate în faţa calamităţilor, ceea ce este de apreciat”

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *