După 3 ani jumătate, drama a 70 de familii vâlcene izolate, pare că se va încheia…

De sărbători, locuitorii din Delureni au şansa de a avea în sfârşit un drum spre satul lor, asta după ani de efort, de stres, de memorii, încât toate guvernele auziseră de Valea Mare.

Trei ani de aşteptări, trei ani în care un sat întreg din Valea Mare s-a aflat pe muchia unei alunecări de teren. Trei ani, în care, oamenii şi-au cărat morţii la groapă în spate. Trei ani în care s-au perindat trei guverne, iar promisiunile nu au fost respectate. Este vorba de satul Delureni, din comuna Valea Mare, sat cu peste 70 gospodării, care a stat aninat în deciziile guvernelor.

Totul a început în vara anului 2014 când, în urma ploilor căzute în drumul local din satul Delureni, a apărut o alunecare de teren care s-a apropiat la 20 de metri de primele case. Primăria a cârpit periodic drumul, improvizând o cale de acces pentru a se ajunge în restul satului.

Situaţia alunecărilor de teren din comuna vâlceană Valea Mare s-a agravat în anii 2015 şi 2016, în urma ploilor de toamnă şi primăvară, fisurile în pământ ajungând în apropierea locuinţelor, care oricum erau izolate din 2014, către satul Delureni neexistând în prezent niciun drum de acces.

„Zece familii au venit azi dimineaţă la Primărie spunând că le este teamă că, din clipă în clipă, casele o să o ia la vale. Drumurile s-au distrus, nu se mai poate ajunge în niciun fel în satul Delureni. Sunt disperat, am trimis memorii peste memorii, am contactat parlamentarii, prefectul de Vâlcea, toţi îmi spun că se rezolvă. Când? Când se va întâmpla o tragedie. Oamenii sunt bătrâni, merg la magazin sau la biserică pe tot felul de poteci alunecoase”, spunea în 2015 primarul Constantin Briceag.

În 2016, oamenii din comuna Valea Mare au anunţat primăria din localitate că sunt hotărâţi să protesteze în faţa Prefecturii Vâlcea din cauza alunecării de teren nerezolvată şi care a distrus căile de acces în zonă, punând în pericol locuinţele acestora.

„Eu le-am spus că nu asta e soluţia, însă oamenii nu mai au răbdare, mulţi sunt disperaţi, cei care au casele în apropierea frontului de alunecare. În orice caz, toate drumurile care ajung la Delureni sunt distruse, oamenii merg pe poteci, dacă avem un deces în zonă, mortul este cărat cu targa. Am avut şanse că a fost secetă două luni, dar acum, de când au revenit ploile, situaţia se agravează. Oamenii au tocmit deja un autocar şi am înţeles că vor să ajungă la Râmnic, în faţa prefecturii, să ceară de urgenţă rezolvarea. Pentru întreaga lucrare, potrivit documentaţiei întocmite de noi, totul ajunge la 300.000 de lei”, spunea atunci primarul din Valea Mare.

Prefectul din acea vreme al judeţului Vâlcea, Dumitru Cornoiu, declara tot atunci  că situaţia din Valea Mare este cunoscută la nivelul guvernului.

„Toate rapoartele întocmite de comisiile din prefectură care au ajuns la faţa locului au fost înaintate la Guvern. Este cunoscută situaţia. Da, este gravă şi avem promisiunea că în cel mai scurt timp vor fi alocate fonduri pentru calamităţi în această localitate”, a spus Cornoiu.

După atâta timp de trimis documentații peste tot, administrația locală își pierduse speranța, dar surprinzător, la sfârșitul anului trecut, Guvernul a alocat fondurile necesare pentru remedierea calamităţilor produse. Așadar, în urma tuturor procedurilor, au început, în sfârşit, lucrările la alunecarea de teren din acest sat.

„În fiecare an am făcut reparaţii din bugetul local, pentru a nu se extinde alunecarea. Iniţial, lucrarea făcea 23 de miliarde, dar în timpul guvernării Cioloş, suma a fost diminuată cu 8 miliarde de lei, rămânând astfel, 15 miliarde. Acum avem 11,5 miliarde lei şi încercăm să facem această lucrare. Se fac consolidări, ziduri de sprijin, pe o lungime de 200 de metri, piloni din 5 în 5 metri care ajung până la marnă, rigolă pereată, după care se plantează 600 de puieţi de salcâm, iar constructorul ne-a dat asigurări că în decembrie va fi gata”, a declarat primarul Constantin Briceag.

Asta este istoria Delurenilor, o dramă de peste 3 ani jumate a 70 de familii izolate din România.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *