După 2 ani de pandemie, la Fântânile Reci din Popești, va fi mare sărbătoare

După doi ani de pandemie, laPopești, la poalele pădurii Cotoșmanu, se reia tradiția marii sărbători de înălțare, la popasul cunoscut după numele de ”Fântânile reci”.
O pădure, care se întinde de la Popeşti până la Şirineasa, Roeşti şi Pesceana, a aprins, secole de-a rândul, imaginaţia oamenilor din zonă, lăsând să circule cele mai îndrăcite poveşti ale codrului întunecat.
Pădurea are bălţi care apar azi, iar a doua zi se mută în altă parte. Identice ca dimensiuni. Aici se află balta lui Dragu, balta lui Ieremia sau balta lui Cotoşman, cei trei haiduci care au trăit în aceste păduri. Dragu s-a călugărit, dar despre ceilalţi doi nu se ştie nimic. Cotoşman a dispărut în adâncurile pădurii şi nu a fost găsit. Cei care păzesc vitele noaptea, la staul, spun că se aude uneori galop de cal şi chiar împuşcături. Dar nu se vede nimic. Iar în amurg sau spre zori se aud râsete de femei. Ba chiar a fost, de multe ori, zărită o femeie cu cămaşă lungă, alergând prin ceaţă, prin pădure.
Dar izvoarele care alimentau cetăţile dacilor au fost captate ulterior şi acum curg la Fântânile Reci, cum cobori Pasul Cotoşmanu. Aici este cea mai rece apă din Vâlcea, spun localnicii iar vara, când temperaturile sunt toride toate animalele, cele domestice dar şi cele sălbatice – căpriori, mistreţi, vulpi – vin aici pentru a se adăpa.
În acest an, pe 2 iunie de Înălţare, la Fântânile Reci, popeştenii sunt invitați, să sărbătoreasca ziua localității. Prilej de socializare, de joacă pentru cei mici, de muzică şi dansuri, de concursuri. Şi nu în ultimul rând de cinstire a eroilor neamului.
„Deja oamenii au primit cu bucurie această veste și, sunt convinsă, că acum după doi ani de pandemie, vor veni în număr cât mai mare. Este sărbătoarea noastră, aici, la poalele Cotoşmanului şi mai ales că este o mare sărbătoare religioasă. Vom avea muzică pentru toate gusturile, vor fi invitați de seamă, îi poftim să vină și pe cei din comunele vecine aici la sărbătoarea noastră de suflet, mai ales că locația este în apropierea unei din cele mai circulate artere din județ”, spune primarul Aurora Măgura