După 2 ani de la privatizare, Chimcomplex poate fi numit salvatorul economiei vâlcene

În anul 2018, platforma Râureni urma să ajungă istorie. Oltchimul după mai bine de 10 ani de boală lungă se pregătea de dispariție, prea puțină lumea mai oferea o șansă de supraviețuire industrială a Vâlcii.  Mai credea în viitorul economic al județului nostru.

Precum și în alte părți din România, acolo unde fuseseră coloși industriali, care s-au transformat în ruine, Vâlcea urma să ajungă Valea Plângerii. O insolvență lungă, planuri peste planuri de reorganizare, restructurări, un dezastru era iminent.

Și, totuși nu s-a întâmplat așa. Încăpățânrea unui industriaș român, un om de afaceri care reușise în economia noastră, a crezut totuși în viitorul chimiei vâlcene.

Ștefan Vuza a salvat Oltchimul. Și iată unde am ajuns. Vâlcea dă din nou ora exactă în chimie. Chimcomplex încheie anul pe profit și închide astfel epoca Oltchim.

Regele chimiei este mort, trăiască regele! Puțină lume ar fi crezut acum 10 ani, atunci când s-a închis prima dată Oltchimul că azi vom discuta despre profit, despre cel mai mare exportator român din țara noastră. Despre campionii chimiei, despre viitor.

Chimcomplex, cel mai mare combinat chimic producător de polioli din Europa de Est, a anunțat joi prin intermediul unui comunicat că a înregistrat în 2020 un profit net de 95 de milioane de lei, cu EBITDA de 257 de milioane de lei, reprezentând 22% din cifra de afaceri de 1,2 miliarde de lei.

Valoarea de piață a Chimcomplex este situată între 475 și 510 milioane de euro, luând în considerare multiplii de EBITDA din industria chimică. Rezultatele din 2020 și evoluția previzionată pentru acest an a permis companiei să reducă împrumuturile contractate pentru tranzacția Oltchim la numai 110 milioane de euro, un multiplicator al datoriei cu puțin peste 1,85 față de EBITDA anualizată

În decembrie 2018, compania a contractat de pe piața financiară londoneză un împrumut de 164 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că în doar 2 ani a rambursat către finanțatori credite în valoare de 54 de milioane de euro din soldul inițial.

Chimcomplex Borzeşti, societate deţinută de omul de afaceri român Ştefan Vuza, a cumpărat la sfârșitul anulu 2018 activele combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea.

Chimcomplex este cel mai mare exportator cu capital românesc din economia națională. Vânzările directe în afara României au fost în 2020 de peste 750 de milioane de lei iar proiecția pentru anul 2021 prevede exporturi de peste 1 miliard de lei.

Preocuparea permanentă, de extindere a portofoliului de clienți externi, a permis companiei să compenseze impactul negativ al vânzărilor pe plan local, unde comparativ cu anul anterior se înregistrează o scădere de 25%.

“Chimcomplex și-a atins în acest an toate obiectivele, inclusiv cele financiare, dar calea a fost foarte diferită de modul în care am planificat-o. 2020 a fost un an de transformare. Am întreprins acțiuni decisive și am demonstrat multă rezistență. În același timp ne-am concentrat atenția pe încurajarea angajaților, focus pe nevoile clienților și sprijin pentru comunitățile noastre. Am închis anul, cu un bilanț mai puternic, gata să ne accelereze strategia și să realizăm planurile îndrăznețe de viitor”, a declarat Tivadar Runtag, directorul general al combinatului.

latformele de la Râmnicu Vâlcea și Borzești au lucrat 24/7 tot anul, la volume de producție istorice, deși aproape toată industria Europei s-a închis începând cu luna aprilie, pentru câteva luni. Aceasta a făcut diferența față de rezultatele competitorilor. A fost o perioadă dificilă dar compania s-a adaptat rapid și a luat decizii strategice ce au dus la rezultatele foarte bune de astăzi, se mai specifica in comunicat.

Dincolo de toate, Chimcomplex are responsabilitatea socială de a asigura atât biocide pentru limitarea transmiterii Covid-19, cât și produse necesare producției apei potabile și tratării apelor uzate, pentru România, Bulgaria, Grecia, Ungaria și Republica Moldova.

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *