„Dumnezeu nu joacă zaruri”: Teatrul Ariel a zidit duminică seara o Biserică pentru lumea modernă

Este premieră naţională cred eu, ca primul text canonic să fie pus pe scenă. Teatrul a mai făcut un pas pentru a rezona cu credinţa şi a reuşit chiar o minune.

Un număr de 13 actori vâlceni au reuşit să dea culoare, muzică, viaţă, să execute magistral un text vechi de 1.300 de ani, adaptat pentru teatru. Am putut să aud pentru prima dată o slujbă, o pildă, după bătaia gongului.

„Maria din Mall” este una din pildele jucate ale Arielului Vâlcean. Un spectacol în care pe rând am văzut toate curcubeele de spirit, induse prin vitraliile unui spectacol grandios al actorilor vâlceni.

Nu aş fi crezut poate că Biblia se poate juca. Pentru că nu ştiam poate care este limita de excelenţă pe care o pot întinde actorii vâlceni. Anca, Rada, Cătălina, Radu, Alin, Julliet, Olimpia, Alin, Mădălina, Theo, Florian, Dan, Camelia au fost evanghelişti de seară, reuşind să ne oblige, să ne impună dilema prezentului, jucând povestea trecutului.

Maria din Mall a fost un complet, o provocare pentru Laszlo Vadas, a fost un turneu în trecut, pentru a ne azvârli printre rafturile Mall-ului prezent. Că…nu-i aşa? Better shopping, better life!

O biserică transformată în Mall este cuantica scenei, plecând de la viaţa Sfintei Maria Egipteanca care vine din pustiu spre Biserică. O pildă remarcabil jucată de aceşti frumoşi şi speciali principi ai scenei.

„Maria din Mall” este o piesă de teatru adaptată de Gheorghe Smeoreanu, după un text al Sfântului Sofronie. Cunoscut jurnalist mai ales prin apostolatul său spre „conservatorism, tradiţii”, în opoziţie cu societatea nouă, adeptă a „corectitudinii politice”, Smeoreanu reuşeşte astfel să-şi transpună mesajul în această piesă, de factură ecleziastă.

De altfel acesta este şi mesajul piesei, dramaturgul punctând ideea că în lumea modernă a „shoppingului cultural”, societatea s-a îndepărat de puritatea credinţei. O viziune care este văzut ca paradigmă a mileniului în care trăim, antiteza dintre progresism şi conservatorism, fiecare cu argumentele şi tarele proprii.

O paradigmă care, aşa cum menţionat, a fost absolut fenomenal descrisă de cei 13 actori ai Arielului Vâlcean. Şi nu numai, de întreaga recuzită – costume, muzică, decor, regie.

Anca, personajul principal a reuşit să compună dualitatea celor două fiinţe care se suprapun, Radu a asigurat locuţiunea cuplului principal, divele au asigurat şi amplificat mesajul, precum şi cuplul consumerist.

O piesă de teatru care merită văzută, mai ales pentru efortul urieşesc al actorilor şi regiei de a face o poezie biblică, în ritm modern, neîncurcându-se în canoanele biblice dar nici neintrand în coliziune cu dogma.

MARIA DIN MALL
autor Gheorghe Smeoreanu
regia László Vadas

Distribuția după personaje:
Maria – Anca Olteanu
Zosima – Radu Constantinov
Gravida 1 – Julliet Attoh
Gravida 2 – Olimpia Deaconescu
Preot 1 – Dan Constantin
Preot 2 – Alin Holcă
Vânzătoarea – Camelia Constantin
Vânzătorul – Florian Mihai Nițu
Soția – Mădălina Floroaica
Soțul – Alin Păiuș
Femeia 1 – Rada Constantinov
Femeia 2 – Cătălina Sima
Băiatul – Theo Gabăr

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *