Duminică seara am ajuns în New York, direct de pe Broadway-ul Râmnicului, ajutat de pelerinii Teatrului Ariel

Direct de pe Broadway-ul Râmnicului am ajuns în Manhatan, pe Strada 10, la Corrie  şi Paul Bratter, în boema Americii din anii 60, în apartamentul cu gaură în tavan. De aici puteam admira panorama Central Park-ului şi parcă auzeam şi frânturi de jazz, de la cafeneaua din colţ.

O translatare a simţurilor pe care Mihaela, Cătălina, Gogu Preda şi Gabi au reuşit să o facă acum, la început de februarie vâlcean, o mutare de m-am simţit ca un Avatar, suspus demersului de a fi acolo, în atmosfera new yorkeză, admirabil reuşită de regizorul Bogdan-Cristian Drăgan. 

Un Avatar care a dormit în acel dormitor de 2 metri pătraţi, am urcat în luminator după Velasco, am stat noaptea în restaurantul albanez cu specific grecesc unde se mânca fasole mexicană. Asta a fost traiectul piesei, de a te conecta direct la axele metropolei americane, în ritm clasic, cu un umor delirant. Efectiv au fost momente când s-a râs continuu, minute bune pentru debordanţa cu care ADN-ul personajelor din piesă se scălda într-o naturaleţe contingentă cu decorul noir al apartamentului sărăcăcios. De unde Paul visa la o carieră de avocat celebru,  iubindu-se pe alocuri contondent cu Corrie Bratter.

Prezenţa tonică a Catălinei Sima într-un duet de high- class, cu Gabi Popescu au dat culoare acestei comedii clasice, care a ars de la început până la final. Personajele sunt absolt solide, natura histrionica este un fapt deja asumat, la finalul piesei, trezirea la realitatea cotidiană se face extrem de greu, aşteptând minute bune tramvaiele metropolei americane să calce şinele minţii.

Asta este “Desculţ în parc”, capodopera lui Neil Simon, o proiecţie a unui cuplu american, modest, care se pierde în drama a milioane de cupluri tinere, aflate la început de drum, într-un univers sălbatic, care arde şi care te mistuie fără remuşcări dacă nu eşti în acelaşi pandativ.

Piesa se deschide pas cu pas, începe cu instalatorul de telefonie, urcă prin prezentarea cuplului Paul şi Corrie, erupe prin Velasco şi Ethel, atinge vârful prin jocul celor 4, scoate cioburi în cearta domestică, rupe ritmul cu transformarea lui Paul din “office” în “wild” şi se încheie regal în luminatorul “blocului cu ciudaţi”, de pe strada 10.

“Desculţ în Parc” este una din piesele de atu ale Arielului vâlcean şi nu trebuie omisă atunci când îşi consumă superbul arhipeleag de umor, la sala Saizescu.

“Descult în Parc” după: Neil SIMON
un spectacol de: Bogdan-Cristian DRĂGAN

Distribuția:

Anca OLTEANU / Mihaela MIHAI

Ionuț MOCANU / Gogu PREDA

Cătălina Sima Getsck

Gabriel POPESCU

Gogu PREDA / Ionuț MOCANU 

Liviu POPESCU

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *