Drumuri și canalizare la Crețeni sunt lucrări în anul 2025

Comuna Creţeni, situată în partea de sud a judeţului Vâlcea, pe cursul ­mijlociu al râului Peseceana, într-o zonă colinară, cu dealuri domoale, se află la 75 de kilometri distanţă de municipiul Râmnicu Vâlcea şi la 15 kilometri de municipiul Drăgăşani. Comuna este alcătuită din satele: Creţeni, Izvoru, Mreneşti şi Streminoasa.

Creţeniul era deja cunoscut pentru marea împărăţia austriacă pentru calitatea vinului care se producea aici.

Din cele 75 de case care apar în documente, în “Crezzani” funcţionau…75 de case de vinuri.

Primul domnitor care apare în dcoumente şi care a vizitat această comună a viilor este este Constantin Brâncoveanu, urmat de alţi domni: Ştefan Cantacuzino în 21 octombrie 1744, Grigore Ghica în 7 septembrie 1749, Matei Ghica voievod în anul 1752, Mihai Gehan Racoviţă la 1 ianuarie 1753, Constantin Gehan Racovita la 15 octombrie 1753, Alexandru Ispiliant la 20 mai 1779.

Importanţa viticulturii de la Creţeni a fost aşadar una extrem de importantă şi o coordonată fundamentală pentru patrimoniul acestei localităţi, pe care o putem numi, cu adevărat una domnească.

Dacă mai spunem că la Viena, la curtea impăratului, vinul de “Crezzani” era comandat special de emisarii imperiului, nu credem că mai e ceva de adăugat.

Primarul Constantin Catrina este decis să repună acest brand pe hartă, să atragă investitori în comună, să valorifice potențialul existent pe care îl deține localitatea.

”Ne aflăm la intersecția drumurilor care leagă Vâlcea de sud cu Oltenia de Nord, în bazinul viticol al Drăgășaniului, în frumoasa vale a Pescenei, sunt drumuri care din istorie erau cunoscute pentru negoț, tranzit comercial. Asta ne plasează clar ca premise de dezvoltare”, spune primarul Catrina.

Primăria se află în discuții avansate  și în același timp analizează o strategie privind un drum al vinului care să impulsioneze dezvoltarea de crame turistice în localitate.

”Crețeniul poate fi unit printr-un drum tematic al vinului cu Drăgășani, Gușoeni, Mitrofani, Sutești. Putem avea o strategie care se aducă un centru de greutate aici, în bazinul viticol, numit Toscana României”, conchide edilul din Crețeni.

În prezent se lucrează la implementarea a nu mai puțin de 10 proicte verzi iar Catrina spune că în 2025 se va lucra la drumuri și canalizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *