Drumul Zeilor se află în Vâlcea, în Ciungetul Malăii

Dincolo de lacul minunat al Brădişorului, în ţinutul cascadelor, în cea mai frumoasă insulă de frumos a Văii Lotrului, în Mălaia, se află locul de unde zeii au plecat în lume, după ce au fost hrăniţi, în peştera Laptelui, cu ambrozie şi nectar.

Vorbim de cel mai frumos, cochet şi ascuns sat de vacanţă al judeţului, o aşezare montană, azvârlită pe malul Latoriţei, spre izvorul nemuririi, pârâul limpede chiar şi atunci când plouă, al Rudăresei.. Aici, celebrul haiduc Ciungu şi-a întâlnit iubita, ascunsă în codrii munţilor care coboară în trepte de cetate, dinspre Petrimanu. O iubită neagră, cu sânii pietroşi, cu ochi sticloşi, cu buze cărnoase. Rudăreasa, cum îi spuneau localnicii…în cinstea ei, pârâul care niciodată nu se tulbură, îi poartă numele..

Vorbim de Ciunget, satul unde stăteau ascunşi lotrii, în secolele trecute, pe unde nimeni nu avea curaj a se încumeta să treacă, pe unde caii spărgeau linilştea nopţii cu nechezatul lor, promovat de ecou din creastă în creastă. Unde nălucile întunericului, ielele şi spriitele vechilor strămoşi pictau cerul cu stele, în sunet cu cucuvele şi alte păsări de noapte.

Pe aceste creste, în cheile Rudăresei, doar cei iniţiaţi putea să rămână. În grote adânci, între haite de lupi şi zăpezi de un metru a apărut satul Ciungetului, pe cărarea zeilor, care se pierde departe în adâncul condrilor. Un sat de viteji, un sat cu multe legende, un sat cum Valea Lotrului nu cunoaşţe altul. Este singurul aşezat la dos de munte, între Olt şi Obârşie..

Satul, cu biserica lui frumoasă de lemn, cu casele cu şită şi zade a fost pus pe hartă, la începuturi, nu de turism, ci de industrie. Cine ar fi crezut că mica aşezare de păstori şi oameni ai muntelui, va deveni cel mai important punct energetic la nivel naţional.

În anii 70, mica aşezare a fost smulsă din veacurile ei de poveşti şi din liniştea muntelui de miile de constructori care au venit să străbată muntele. Dar nu pe sus, ci prin măruntaiele lui. Pentru că la Ciunget, funcţionează azi, la km adâncime, cea mai mare hidrocentrală din România, de pe râurile interne. Iar de la Ciunget, munţii cară apă prin zeci de km de conducte, tocmai de sus de la Vidra sau Galbenu, apă care se transformă cu în curent…

Ciungetul este azi, cel mai cunoscut sat al industriei energetice din România. Dar nu doar atât- De zece ani, este satul turistic al Mălaiei, am numărat azi, 10 pensiuni care mai de care mai frumoasă pe drumul zeilor, până sus, la Fântâniţa Haiducului, un drum pe care atlanţii au trecut cândva. Parcă li se văd tălpile…în stânca muntelui

Este o invitaţie aşadar, prieteni să descoperiţi unul dintre cele mai frumoase sate ale Vâlcii, o adevărată grădină a Zeilor, Ciungetul, locul unde Dumnezeu a ales să se odihnească, a opta zi.

Liviu POPESCU

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *