„Drumul Sudului” (DN 67B) intră în reabilitare, după 40 de ani; CJ Vâlcea emite miercuri certificatul de urbanism

Da, poate că este vestea pe care o aşteaptau toţi locuitorii celor 10 localităţi din sudul Vâlcii: Drăgăşani, Suteşti, Guşoeni, Măciuca, Fârtăţeşti, Tetoiu, Lăcusteni, Zătreni, Livezi, Grădiştea dar şi prin extensie, la doar 5 km, Bălceşti, adică 2 oraşe industriale, dintre care un municipiu, vestea că DN 67B, cunoscut drept Drumul Sudului intră în reabilitare.

Toate primăriile localităţilor respective au eliberat avizele necesare pentru acest drum, avize solicitate de CNAIR, companie care a anunţat că la finalul acestui an, DN 67B va intra complet în reabilitare pe tronsonul de Vâlcea.

Preşedintele CJ Vâlcea a confirmat această veste, spunând că cel târziu miercuri va fi eliberat de consiliu, certificatul de urbanism.

„Da, aşa este, drumul care traversează judeţul Vâlcea de la est la vest, care asigură tranzitul spre Oltenia de sub Munte, DN 67B, un drum spectaculos, arteră de care depinde direct viaţa economico-socială 11 localităţi mari din zona de sud şi sud-vest a Vâlcii, va intra în reabilitare. Regionala de la Craiova m-a informat cu privire la răspunsul dat solicitărilor mele de la începutul anului cu privire la acest drum nereabilitat de 40 de ani şi care se prezenta într-o stare avansată de degradare. Diligenţele întreprinse astfel de CJ Vâlcea dau rezultate, diligenţe bazate pe solicitarea autorităţilor, a agenţilor economici din această parte de judeţ şi nu în ultimul rând ale mass-mediei.  Vâlcea trebuie să aibă, consider eu, o dezvoltare omogenă, să nu existe discrepanţe de infrastructură între nord şi sud. Mai mult, anul viitor, o amplă lucrare în domeniul energetic va demara în această zonă. Un uriaş gazoduct care travesrsează România spre Europa Centrală, BRUA va fi realizat chiar paralel cu acest drum, lucrare care va însemna o dinamică a pieţei muncii în zonă”, spune preşedintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu.

Drumul Sudului sau DN 67B este mai mult decât un drum, este de fapt o călătorie în istorie, în frumos, un legământ nescris la Vâlcii și poate de aceea, inspirați au fost cei care l-au construit şi nemernici cei care l-au abandonat.

Un drum, poate cel mai frumos din Vâlcea, un vis care străbate 70 de km de judeţ, care mângâie dealuri, subcarpaţi, priveşte munţii, se scaldă prin patru râuri şi ştie toată povestea sudului.

Drumul de care vorbim, străpunge Vâlcea la Drăgăşani, venind dinspre dealurile înalte ale Argeşului şi traversează Oltul, peste una din cele mai întinse delte formate în ultimii 30 de ani.

De pe acest drum care vine în regatul viilor, se pot vedea coloniile de lebede care cuibăresc în desişurile râului rege. Un drum care vine prin oraşul viilor, al doilea municipiu al Vâlcii, şi ,tâşneşte apoi pe sub culmile viţei nobile spre Vâlcea sudică, Vâlcea care îmbină strugurele cu cireşii şi prunii.

DN 67B este la fel de important pentru Vâlcea de Sud precum e DN7 (Valea Oltului) pentru nord, este axa care uneşte toată treimea de sud a judeţului.

Mai trebuie precizat că Râmnicu Vâlcea Week este revista care a susţinut în ultimul an, aproape lunar,  necesitatea reabilitării acestui tronson de drum naţional.

Liviu POPESCU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *