Drumul Prinţului Charles care leagă Mănăstirea Hurezi de Bistriţa va fi reabilitat

Drumul parcurs de prinţul Charles, pe jos, între Mănăstirea Hurezi şi Bistriţa, cunoscut drept „drumul haiducilor”, urmează a fi reabilitat prin fonduri europene, acesta închizând, de fapt, drumul mănăstirilor care va lega Hurezi de Păuşeşti Măglaşi.

Drumul are o lungime de 5 km şi este de un pitoresc aparte, pe sub poalele Căpăţânilor, este drumul care, în urmă cu două veacuri, era presărat cu hanuri, cu locuri ascunse, unde haiducii fugeau din calea poterelor.

„Ar fi minunat dacă s-ar găsi investitori ulterior, care să anime în ton tradiţional acest drum. Cine nu şi-ar dori hanurile vechi, cu mâncare tradiţională, cu vin băut direct din ulcica de lut, cu lăutari, cu cai? S-ar putea recrea o poveste din istoria noastră. Acest drum care era spaima poştalioanelor, unde poterele foarte rar se încumetau să ajungă, va fi ceva de excepţie”, spune Toma Peştereanu, primarul din Costeşti.

Aici abundă şi cele mai multe legende ale comorilor ascunse în grote, în scorburi de copaci, în gropi adânci.

Charles1Pe acest drum, prinţul Charles a preferat să meargă pe jos, cu un baston. Se ştie că monarhul britanic are o slăbiciune pentru România şi pentru mănăstirea Hurezi, de unde casa regală se aprovizionează cu dulceţurile din fructe de pădure.

Astfel, Charles a dorit să afle, la Hurezi, unde duce acest drum. Când a aflat că leagă Hureziul de Bistriţa, nu a mai stat pe gânduri şi, împreună cu o suită, a ales să meargă pe jos, prin trecătoare, ca un autentic pelerin.

Astfel, cei cinci kilometri parcurşi de monarhul britanic au rămas în memoria localnicilor din Costeşti, drumul  fiind numit, de atunci, şi „drumul englezului” sau „drumul prinţului”.

După cum spuneam, acest drum se continuă cu drumul mănăstirilor Costeşti – Bărbăteşti – Stoeneşti – Păuşeşti Măglaşi, închizând prima etapă din acest traseu turistic. Urmează ca în etapa a doua să fie realizat drumul Păuşeşti Măglaşi – Olăneşti – Muereasca – Călimăneşti – Turnu. Cel mai frumos drum al spiritualităţii româneşti!

Acest drum va intra în execuţie după finalizarea legăturii Costeşti cu Bărbăteşti, prin Pietreni.

Astfel, pelerinul Charles data viitoare va avea alt drum, dacă se va decide să mai meargă pe jos între cele două „Academii Creştine ale României” – Hurezi şi Bistriţa.

AP

3 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *