Drumul Dacilor sau Drumul Pescenei, poate cel mai frumos drum subcarpatic al Vâlcii, intră în execuţie

Este drumul folosit de dacii care avea cetăţile de la Cărămizi pentru a face legătura cu bazinul viticol al Drăgăşanilor şi sus spre Buridava. Este drumul care taie cel mai lung lanţ forestier din zona subcarpatică, ultima frontieră a fagului, pădurea Cotoşmanu – Pesceana

Da, este drumul care porneşte din Valea Luncavăţului şi urcă frumoasa pădure a Pescenei. Aici există una dintre legendele hazlii ale secolului trecut. Cică pe la 1900, locuitorii din comunele Şirineasa şi Pesceana îşi schimbau mejdina în fiecare noapte. Ba cu 100 de metri mai sus, ba invers, cele două obşti vecine disputându-şi teritorial proprietatea. După zeci de procese, a intervenit armata iar generalul Pleşoianu a adus de la munte o ditamai stânca, pe care a aşezat-o pe locul de graniţa. “Acum mutaţi-o dacă mai puteţi”, a spus generalul.

Stânca şi acum se află la ieşirea din pădure. Iar de aici drumul străbate valea râului care a izvorât după ce un bou a lovit o piatră în pădurea Higi. Este râul dacic al Pescenei care porneşte de sub un copac. Acesta udă toată valea până jos la Suteşti.

Drumul străbate moşiile boierilor Creţeanu, Amărăscu şi Sutescu, mari moşii din secolul XVIII, actualele comune Creţeni Amărăşti şi Suteşti. Dar nu înainte de a intra în comuna marelului ierarah Bartolomeu Anania, la Glăvile.

Acesta este drumul care din primăvară, de cum timpul bun va permite, va intra în reabilitare.

“Vă promiteam o veste bună şi mă ţin de cuvânt. Aceasta este că un drum judeţean, cu o lungime de peste 35 de kilometri, aflat în inima judeţului, va intra în reabilitare şi modernizare. Este vorba despre DJ 677 A, care pleacă din Şirineasa, străbate „Pădurea Pesceana” şi ajunge la Suteşti, unde se uneşte cu DN 67 B. Drumul nostru trece prin 6 localităţi şi urmează să devină unul dintre cele mai frumoase şi moderne drumuri judeţene, pentru care am semnat contractul de finanţare cu Guvernul României.  În perioada următoare, vom preda amplasamentul, pentru începerea lucrărilor de proiectare şi execuţie, câştigătorului licitaţiei, care tocmai s-a încheiat. Vor fi consolidate şi reabilitate 7 poduri şi 70 de podeţe existente, vom amenaja rigole, vom construi podeţe tubulare şi podeţe de acces la proprietăţi şi vom asfalta drumul pe întreaga lungime.
Ne ţinem de cuvânt şi facem fapte bune pentru vâlceni!” – Constantin Rădulescu, Preşedinte Consiliul Judeţean Vâlcea.

Liviu POPESCU

3 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *