Drumul care uneşte Subcarpaţii Vâlcii cu viile din sud, pe dindosul Oltului, a intrat în reabilitare prin fonduri europene

Un drum nu doar necesar, dar vorbim de un drum absolut de poveste şi istorie care a intrat în reabilitare.

Un drum pe care am circulat de atâtea ori și care mi-a oferit şansa să văd o panoramă a subcarpaţilor Vâlcii de pe malul drept al Oltului, să văd crestele Căpăţânilor la apus, să văd parcul industrial Râureni, noaptea.

DJ 678 se rupe din DN 7, din drumul Bucureştilor pentru a străbate mai întâi comuna lui Lahovary, adică Budeşti. Trece pe lângă conacul celebrului diplomat de secol trecut, conac situat în mijlocul unui parc, chiar în centrul comunei, un drum care apoi aleargă spre sud, paralel cu Oltul, pe malul stâng însă.

Trece prin Barza, unde autorităţile au în program pe viitor, dezvoltarea unui mic aeroport şi urcă apoi pe coline. De aici se poate intra în stânga spre Gâltofani, satul ascuns de pădure dar poate fi admirată panorama uriaşului complex industrial Râureni. Dar drumul nostru merge spre Cremenarii  Galicei. Aici este satul care a fost întemeiat de căutătorii de cremene, piatra de aur cu care se aprindea pe vremuri focul.

Din păcate urmează o zonă de drum de pământ dar străbatem codrii care aleargă încet spre Olt. Drumul nostru calcă frumos platouri şi păduri pentru a ajunge din nou spre râul Olt, chiar unde vine de la răsărit, Topologul.

Aici străbate zonele viitoare enclave piscicole, la Galicea, Olanu şi Drăgoşti, coborând agale spre judeţul Olt. De la Galicea se ajunge la schitul Flămânda, la Olanu, merge prin comuna meşterilor care făceau acum 100 de ani olane de sobă şi ajunge în satul unde s-a născut şi a fost botezat Mihai Viteazu, primul rege care a unit la un loc toată România.

După ce termină Drăgoeştii, drumul ia în piept ţinutul viilor şi intră în judeţul Olt, unde se închide în DN 67B.

Un drum care poate fi numit Drumul Oltului, pentru că merge paralel cu râul nostru sfânt, un drum de istorie, un drum care străbate 4 comune vâlcene, azvârlite de istorie şi timp pe malul stâng al râului, un drum care te lasă să vezi toată Vâlcea spre apus.

Acest drum a primit o veste mare la început de săptămână. A intrat în reabilitare pe fonduri europene, un proeict implementat de Consiliul Judeţean Vâlcea, în valoare de 23 de milioane de euro.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *