Drumul Buştenilor va fi amenajat în Parcul Central din Brezoi

Primăria oraşului Brezoi şi-a propus realizarea, pe parcursul acestui an, a proiectului “Drumul vechi al buştenilor de pe Lotru”, care se va realiza odată cu amenajarea parcului central al oraşului, a declarat primarul Robert Schell.

“Lotrul a fost aici, în Vâlcea, folosit de sute de ani pentru transportul buştenilor dinspre Obârşia Lotrului, Voineasa, Mălaia, spre râul Olt. Aici, la Brezoi, aceştia erau adunaţi şi ghidaţi mai departe. Odată cu amenajarea parcului central al oraşului, care se află chiar pe malul Lotrului, vom recrea acest drum al buştenilor, montând “căşiţe şi jilipuri”, componente care ajutau ca buştenii să urmeze firul curgător al albiei, în special la meandre, şi să nu rămână agăţaţi pe mal. Este, de fapt, istoria acestui oraş, consolidat de italieni acum aproape 200 de ani, când au venit pentru a pune bazele uneia dintre cele mai puternice industrii forestiere”, a precizat Robert Schell.

busteni1“Căşiţele” era, în Valea Lotrului, denumirea dată digurilor de lemn de pe marginea apei, care nu permiteau buştenilor să rămână ancoraţi, în timp ce “jilipul” era o construcţie în formă de jgheab, făcută din pământ, din bârne, din beton etc., pe versantul cu pantă al munţilor, folosită pentru scoaterea, prin alunecare, a buştenilor tăiaţi din pădure.

Oraşul Brezoi, loc al confluenţei râului Lotru cu Oltul, a fost, în secolele trecute, un important centru forestier, aici ajungând buştenii tăiaţi în Munţii Lotrului.

5 comments

 • Marcu Gabriel

  Acum 8 ani promitea că va reabilita Casa de Cultură, în urmă cu 6 ani promitea că va face o pistă pentru bicicliști pe amplasamentul fostei căi ferate ce a ajuns la fier vechi, acum 5 ani povestea că va transforma Vârful Țurțudanu într-un obiectiv turistic amenajând o cărare de acces cu mână curentă și cu platformă belvedere în vârf, sculptând la scară mare chipul regelui Ferdinand în peretele stâncos al muntelui, apoi a declarat că va amenaja un traseu pe care va circula o mocăniță în amintirea vremurilor de odinioară.La Liceul din localitate a stat ternul de sport de lângă acesta în paragină de peste 8-10 ani pentru promisiunea că va face o clădire multifuncțională cu 7 laboratoare, cu sală de festivități cu spații de cazare tip internat, …. NIMIC din toate acestea nu s-a materializat, ci au rămas la stadiul de povești. De curând a declarat că va aduce la Brezoi print-o conductă magistrală apele reziduale menajere de pe toată Valea Lotrului (din Voineasa, Malaia, Săliște, Păscoaia) într-o modernă stație de epurare, că va face 30 km piste pentru bicicliști, acum că va face acest Drum al buștenilor …..Cred că ar fi interesant de organizat un concurs național al primarilor cu tematica PROMISIUNILE ELECTORALE – CEA MAI FRUMOASĂ POVESTE.

 • Marcu Gabriel

  Acum 8 ani promitea că va reabilita Casa de Cultură, în urmă cu 6 ani promitea că va face o pistă pentru bicicliști pe amplasamentul fostei căi ferate ce a ajuns la fier vechi, acum 5 ani povestea că va transforma Vârful Țurțudanu într-un obiectiv turistic amenajând o cărare de acces cu mână curentă și cu platformă belvedere în vârf, sculptând la scară mare chipul regelui Ferdinand în peretele stâncos al muntelui, apoi a declarat că va amenaja un traseu pe care va circula o mocăniță în amintirea vremurilor de odinioară.La Liceul din localitate a stat ternul de sport de lângă acesta în paragină de peste 8-10 ani pentru promisiunea că va face o clădire multifuncțională cu 7 laboratoare, cu sală de festivități cu spații de cazare tip internat, …. NIMIC din toate acestea nu s-a materializat, ci au rămas la stadiul de povești. De curând a declarat că va aduce la Brezoi print-o conductă magistrală apele reziduale menajere de pe toată Valea Lotrului (din Voineasa, Malaia, Săliște, Păscoaia) într-o modernă stație de epurare, că va face 30 km piste pentru bicicliști, acum că va face acest Drum al buștenilor …..Cred că ar fi interesant de organizat un concurs național al primarilor cu tematica PROMISIUNILE ELECTORALE – CEA MAI FRUMOASĂ POVESTE. Asta este România.

 • Anonim

  Bravo Robert noi suntem muritori de foame si u irosești bani pe Drumul Buștenilor era mai încântător daca scriai acolo voi construi o fabrica pentru cetățeni orașului. Mulțumită vouă România a ajuns țara bătrânilor. Faceți Anabela sa își bată joc de femei pt 700Ron

  • anonim

   Perfecta dreptate aveti ! Locuitorii orasului nu au o fabrica in care sa munceasca trebuind sa faca naveta la Talmaciu sau Sibiu dar in schimb favorizam retelele din alte localitati sa si deschida magazine in Brezoi. Banii la bugetul local vin de la firmele din Brezoi nu din Rm Valcea sau alte localitati. Pentru firmele din oras de ce nu s a gandit primarul nostru sa ofere anumite scutiri de impozite si taxe pentru a putea sa se dezvolte si acestea ?Rusine !

   • Marcu Gabriel

    De faptul că a dat 1 hectar de teren cu toate utilitățile disponibile (apă, curent, acces la drum) pentru a sorta toate gunoaiele din nordul județului, nu se laudă la TV sau prin ziare. Acest teren putea fi dat unui investitor, iar respectiva Stație de gunoaie putea fi amplasată în afara Brezoiului. Cred că Robi s-a plictisit în 16 ani de noi brezoienii și de problemele noastre reale pentru că altădată era evident că îl interesează problemele reale ale Brezoiului. Acum încearcă să ne hipnotizeze cu investiți și povești spectaculoase, numai că electoratul în ultimii ani a ajuns la capătul răbdărilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *