Drumul Ansamblului Monumental Calea Eroilor – spre Lista UNESCO a Patrimoniului Cultural Mondial

     Dosarul pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Cultural Mondial a complexului monunental realizat de Constantin Brâncuși la Târgu-Jiu se apropie de finalizare. Potrivit ziarului „Gorjanul” din 22 octombrie a.c., doamna viceprimar Iulia Vână a declarat, cităm – „la sfârşitul acestei săptămâni, sper ca dosarul să ajungă la Târgu-Jiu şi de aici să plece la Paris, către UNESCO.”

     Dosarul  pentru candidatura Căii Eroilor, după ce ajunge la Paris, la World Heritage Centre, va fi evaluat de Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor (ICOMOS), organism consultativ mandatat de Convenția Patrimoniului Mondial și de Centrul Internațional pentru Studiul Conservarea și Restaurarea Bunurilor Culturale (ICCROM), organizație interguvernamentală care oferă consultanță de specialitate pentru conservarea siturilor culturale –  care analiza propunerea și conținutul dosarului, confrom principiilor și ghidului operațional, adoptate de Convenția Patrimoniului Mondial, la care România a aderat în 16 mai 1990.  Decizia de înscriere pe Lista UNESCO este luată de plenul Comitetului Mondial al Patrimoniului, care se întrunește o dată pe an. Deci, dacă dosarul este întocmit conform standardelor cerute, și nu ar avea de ce să nu fie, pentru că, aflăm din aceeași sursă, Institutul Național al Patrimoniului a alocat în acest scop suma de 60.000 lei din taxa de timbru pe monumentele istorice, înscrierea Căii Eroilor în Patrimoniul Cultural Mondial ar urma să fie decisă în 2014, sau cel mai târziu în 2015. Primele demersuri în acest sens au fost făcute în martie 1991, când Axa  Eroilor – care cuprindea: Coloana Infinitului, Poarta Sărutului, Aleea scaunelor, Masa Tăcerii și Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel, integrată discret, după unele păreri, chiar de Brâncuși în viziunea sa despre ansamblul pus în operă la Târgul Jiu – a fost inclusă în Listele provizorii (Tentative Lists) ale Patrimoniului Cultural Mondial.

     Complexul monumental Brâncuși de la Târgul Jiu îndeplinește cu brio criteriul – de a fi o creație reprezentativă (masterpiece) a geniului uman. De ce nu a fost înscris până acum în Listele Patrimoniului Cultural Mondial, se întreabă multă lume. Pentru că nu i s-a întocmit până acum o documentație corespunzătoare. În plus, trebuie să se aibă în vedere faptul că, dacă UNESCO recunoaste valoarea mondială a unui bun cultural,  atunci protejarea, managementul, păstrarea autenticității și integrității unui monument UNESCO devin în principal atribiții ale statului pe teritoriul căruia se află acesta, iar această capacitate constituie un criteriu important pentru  Comitetul Mondial al Patrimoniului atunci când decide înscrierea pe Listă a unui nou obiectiv. Ori, ne amimtim cu toții de avatarurile prin care a trecut Coloana Infinitului cu prilejul restaurării ei, lentoarea cu care se adoptă în general regulamentele de urbanism, în cazul în speță fiind necesar un program special de gestiune și management complex pentru Calea Eroilor și zona sa de protecție. Și încă o precizare. Monumentele UNESCO sunt monitorizate atent și dacă nu sunt respectate criteriile de conservare, restaurare și punere în valoare stipulate prin Convenția Patrimoniului Mondial, își pot pierde statutul de valori excepționale ale umanității. Asta o spun ca să audă bine și cei de la Vâlcea.

     În orice caz, autoritățile de la Târgu-Jiu par să fi înțeles cât este de important pentru o dezvoltare durabilă, având aici în vedere turismul, să ai la tine acasă un monument pe care să poți așeza emblema UNESCO. La  Târgu Jiu se organizează mai multe acţiuni în perioada 25 – 27 octombrie pentru a marca cei 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental Calea Eroilor. Asigurăm gorjenii că ne dorim cu toții ca la a 76-a aniversare, emblema de monument UNESCO să aducă la Târgul Jiu, omagiul cuvenit geniului lui Constantin Brâncuși.

                                                                                                                                                                                                                        Ligia Rizea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *