Drujbarii sculptori se întrec în minuni în Raiul României – pe Cheile Cerna-Sohodol de Vâlcea

Nu ştiam până azi că Vâlcea este atât de frumoasă, că are locuri minunate, locuri pentru care unii plătesc bani grei dar să le caute afară. Nu ştiam că raiul României se află aici, la o aruncătură de băţ de noi. La Vaideeni.

La margine de judeţ, într-o zonă care dă României, trei râuri – Olteţ, Tărâia şi Cerna, unde munţii Căpăţânii ascund în pântece peste 80 de km de peşteri, jumătate doar bănuite, restul fiind povestea secretă a speologiei româneşti, aici, se află locul unde Zamolxe s-a născut, după cum spuneau dacii în legendele lor. 

Aici se află Cheile Cernei. Un râu care apare şi dispare şi apoi iar apare. Pentru că plecat din munte, râul Cheia fuge pe sub munte spre Olteţ, iar un altul format din afluenţii din aval, este cel care merge şi udă jumătate din Vâlcea.

Aici, în povestea magică a Vaideeniului de capăt este locul geometric unde 10 sculptori din România s-au reunit, la una din cele mai elegante pensiuni din Vâlcea, o zonă tiroleză, atât de frumos arată, da, aici s-au întâlnit drujbarii artişti.

Zece creatorii de minuni, zece artişti au venit din nou să sculpteze la Vâlcea, în lemn, din mâinile lor urmând să iasă cel mai frumos arhipeleag de figurine uriaşe care vor împodobi un parc de aventură.

La Vâlcea, la Vaideeni, pe cheile Cernei, la pensiunea care tronează aici, a debutat Festivalul Naţional de Sculptură în Lemn, cu drujba, unul dintre cele mai inedite poveşti de artă, în colţul de rai al României.

Timp de o săptămână aproape, cei care vor să vadă cum se lucrează lemnul, în tot felul de statui de peste 1 metru, să vină aici. Vor fi pe loc vrăjiţi de această poveste care devine un basm, o constelaţie forestieră, o bucurie a creaţiei. O grădină a raiului.

Nu putem să nu vorbim despre locul ales, pensiunea lui Adrian. O pensiune care rivalizează cu oricare din Austria dar de fapt e un domeniu turistic care cuprinde parcuri, unul de aventură în construcţie, o salină amenajată într-un vechi grajd, o cramă, şi o surpriză muzeală despre care vorm vorbi în alt material.

Este de departe cel mai încântător loc din Vâlcea, un Eden din care nu mai doreşti să pleci vreodată. Aici pe cheile Cernei, unde şi greierii cântă precum mari solişti ai Operelor celelebre.

De aceea, Vâlcea este poate cel mai frumos judeţ din România. Pentru că are colţuri de pământ care pătrund în cer şi împrumută câte ceva din recuzita lui Dumnezeu, de acolo.

Liviu POPESCU

loading...

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *