Dreapta oare știe că are la dispoziție doar 4 ani să învingă definitiv PSD-ul sau să se sinucidă?

De această dată așteptările sunt enorm de mari de la oamenii dreptei. Orașele vector ale României, inclusiv Bucureștiul, au la butoane oameni școliți, oameni împinși de un val uriaș emoțional de furie anti-PSD, de o societate educată, una care dorește schimbarea modului balcanic cum s-a făcut politică în România în era Dragnea, Băsescu, Năstase sau de către clanurile lui Diaconescu (PNȚ).

Da, chiar dacă tot dreapta conducea și pe vremea lui Băsescu sau a PNȚ-cd, acele guvernări s-au comportat admirabil de pesedist, perpetuând politica de clan, de nepotism, de un feudalism târziu. Un pesedism retard, care a guvernat România până în 2020, ca mod de a parazita instituţiile statului, de a practica traficul de influență, clientelismul, corupția.

Bun, răbdarea oamenilor a ajuns la capăt, au apărut pe piață tinerii născuți în anul 2000, cu altă mentalitate, alte așteptări. Românii au călătorit, au muncit în afară, în Europa Civilizată și astfel au decis, prin vot, să reseteze România și să o pună pe aceeași frecvență cu restul Europei bruxelliste. Implicit, rezultatele votului din ultimii 2 ani asta au arătat. Fie că au fost europarlamentare, prezidențiale sau locale, românii au transmis un mesaj, Au dat un vot de blam stilului pesedist de a face politică. Modului de tip cârdășie, caracatită, cu afaficuri, pile, recomandări, bani nemunciți, compromisuri, jupânărisme.

Suntem la punctul zero. După 30 de ani, cu 10 ani peste ce a prevăzut Brucan, în care societatea românească a dat în pârg. Vrea să fie europeană, vrea cinste, un stat corect, vrea infrastructură, vrea competență, vrea curățenie morală, vrea funcționari puțini, dar civilizați, vrea norme și legi respectate de la Iași până la Timișoara. Nu mai vrea teamă, nu mai vrea Icoane Administrative, nu mai vrea să dea șpagă, vrea calitatea vieții, într-un cuvânt.

De aceea, cu toate bâlbele din aceste luni, guvernul Orban nu a fost înjurat prin proteste, e mai frecventabil decât orice alegorie de tip Dăncilă sau Vâlcov, Momentan este cauționat pentru că PSD deține o majoritatea de presiune în parlament și românul este tolerant și așteaptă. Este clar că votul din decembrie se va duce spre PNL și USR, două partide adversare biologic, unul al tinerilor și unul al generației medii, dar care se întâlnesc măcar declarativ, în sensul că vor o Românie Europeană.

De aceea orașele vector economic din România au fost câștigate de Dominici, Colbani, Chițac sau Boc. Și, nu în ultimul rând, Bucureștiul lui Nicușor Dan.

Dar acum e acum. După luna decembrie, românii nu vor mai avea toleranță. Orice pas al guvernului, orice derapaj de tip pesedist, orice blocaj în administrație va fi aspru notat. Dacă edilii aleși o vor lălăi în funcții, vor dezamăgi, nu vor aduce marea schimbare de sens, dreapta asta nouă va avea o mare problemă. Sunt 4 ani în care dreapta va da examenul existenței sale ca Speranță. În acest timp, PSD-ul va sta ascuns, vigilent. Mă gândesc că a înțeles foarte bine mesajul și are la dispoziție 4 ani pentru a deveni un partid frecventabil, deși asta înseamnă o ghilotinare a peste 70% din activul de partid, o epurare totală,

Dar mă întorc la dreapta. Dacă guvernul liberalo-userist care va conduce pe fondul unei majorități de dreapta nu va scoate România pe o mare caldă, civilizată, cu o administrație modernă și model, cu o infrastructură gen autostrăzi livrate în ”țiplă”, cu gaze și toată gama de utilități pentru comunele din țară, anul 2024 va fi dezastru.

Dreapta lui Orban și Iohannis nu va mai avea toleranță la vot. Dacă se vor pesediza în guvernare, atunci vor dispărea. Dacă însă vor performa, PSD-ul lui Ciolacu va face tușa mult și bine, până când românilor li se va urî cu binele și vor dori alternanța la guvernare.

Jocul politic și sfârșitul Bourbonilor se joacă, așadar, în acești 4 ani. Ori vor reveni la putere Bourbonii roșii, printr-o restaurație electorală, ori noua ordine politică a bonapartiștilor lui Orban va mai câștiga un nou mandat.

Sincer, văzând evoluțiile din acest an ale guvernului și ale guvernanței locale liberale, spun că începutul nu e deloc promițător. Dar, așa cum am argumentat mai sus, tot e mai bine decât pe vremea Dăncilei. Iar cu o majoritate parlamentară, una care pune presiune abuzivă, să spunem că nu ai cum da randament. Dar, dacă după decembrie, liberalo-progresiștii se vor comporta la fel, întrevăd un deznodământ nu prea fericit pentru ei în 2024.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *