Drama unor dascăli pensionari ajunge la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, graţie Arielului vâlcean

„Dansul Pinguinilor” este piesa care va reprezenta Teatrul Municipal Ariel la Festivalul de Teatru de la Sibiu, o piesă jucată admirabil de Dan şi Camelia Constantin în principal şi de Gabi Popescu şi Alin Păiuş în secundar.

Piesa este o tragi-comedie prezentând drama unor pensionari vâlceni, foşţi dascăli, care încearcă să supravieţuiască în prezent, vânzând mobilier şi haine second-hand trimise din Germania, de fiul lor, Emil.

Este o secvenţă socială combinată cu umor, bâtrânul are Alzeheimer, cu fanteziile bătrânei, fascinată de călătoriile la Polul Sud ale savantului român, Emil Racoviţă. Asta în contextul unei ierni geroase în care cei doi sunt nevoiţi să facă economie şi la lemne şi la curent pentru a supravieţui acestui anotimp.

Piesa se descrie în Actul 2, atunci când aflăm despre fiul Emil, plecat în Diaspora, după ce a fost concediat de la o fabrică, în urma restructurărilor şi implicit modul „noir” în care acesta este nevoit să muncească.

Tuşa de final este o combinaţie onirică – thanatică, simbolizând decesul celor 2 probabil, dar într-o lume a fanteziei, dominată de ultimul bal al vasului Belgica, invitaţi fiind de însuşi savantul Emil Racoviţă.

De remarcat în sens pozitiv jocul admirabil al celor 4 actori, cu multe găselniţe care fac suculent întreg textul interpretat, cuplul Constantinilor argumentând încă o dată că Arielul este o comoară de talente, Gabi Popescu este un liant a priori al întregii desfăşurări. Iar Păiuş este un personaj rocambolesc, care dă culoare şi la propriu şi la figurat.

Ca părţi negative, am sublinia aici, durată prea mare a piesei, doar într-un singur decor, ceea ce face ca atenţia după 2/3 din piesă să fie disjunctă, o dilatare prea mare a finalului am spune noi. Lucruri pe care nu le-au putut suplini jocul de excelenţă al celor 4 actori.

Despre spectacol regizorul Vlad Popescu a declarat că: „Dansul pinguinului imperial” pentru mine e o reîntoarcere la mijloacele simple (nu simpliste), la joc, la actor, la libertatea de a te bucura și întrista fără să vrei să epatezi. E un joc dublu, drama singurătății unor bătrâni care trăiesc izolați într-un magazin second-hand, dar și drama actorului care privește în sală și e tot mai gol: nimeni nu se mai înghesuie să vadă „marele bufon”. Toți au uitat de el, așa cum zice și Bătrânul: „Ei au Alzheimer, nu eu!”…Jocul acesta dublu nu a fost premeditat, trebuia să facem un spectacol lectură; ușor, ușor ne-am dat frâu liber imaginației și ne-am bucurat de ce se năștea. Repetând într-o cabină, înghesuiți de costume, măști, peruci, scaune, masă, actori care intră și ies – se nășteau fragil personajele, se nășteau momente puternice de teatru. Momentul magnific când știi că nimic din ceea ce vezi nu e adevărat, că ești într-o cabină și, cu toate acestea, actorii nasc momente sublime. În fine…fără să divaghez prea mult, am preluat această experiență și am încercat prin povestea tragi-comică a bătrânilor, dublat de drama unor actori în vârstă, să redau puțin și acest sentiment. De aici și „farsă-lectură-teatrală”, nu știi când e teatru, când o „joacă” serioasă de-a teatrul.

Pentru mine, ca autor, este o mare onoare ca piesa mea “Dansul pinguinului imperial” va fi jucată în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, unul dintre cele mai importante festivaluri de teatru din lume. Ce și-ar putea dori mai mult un dramaturg?  Desigur acest fapt n-ar fi fost posibil fără o nouă magie marca “ARIEL”, a declarat Iulian Margu, autorul piesei.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Camelia Constantin, Dan Constantin, 
Gabriel Popescu și Alin Păiuș.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *