Drăgoeşti – modelul european de administraţie locală

Am scris cred eu sute de rânduri despre comuna-oraş de pe malul stâng al Oltului, Dăgoeştii lui Mihai Viteazu, loc unde Oltul a primit poezie, a primit o sabie sfântă şi a devenit un cruciat.

Aici, la Drăgoeşti, trebuie să priveşti demn, să pui blazon regal, să calci apăsat şi să ştii că timpul se derulează ca un film în care prezentul este substituit mereu şi mereu cu un viitor cert.

Şi în aceste zile se lucrează la Drăgoeşti  pentru refacerea infrastructurii rutiere. Se repară drumurile Olăreasa, Gogorică, Viezuini, Stăvăreşti, Văcăroiu şi Panoiu. Dar aceste drumuri dragoesti1vor arăta pe model european.

“Îmi place ca atunci când ne apucăm de o treabă să nu o facem de mântuială. Adică, să fim atenţi la detalii, să respecţi tpate criteriile  tehnice, nu e cazul ca anul viitor să revii iar pentru că nu ştiu ce apă a distrus un asflat turnat. Europa de Vest a ajuns acolo unde e acum pentru că pentru fiecare treabă au fost identificate persoanele care să o facă cu drag. Nu se face treabă ca să fie făcută. În cazul drumurilor vor fi decolmatate canalele de scurgere a apelor pluviale în punctele Bolovăneanu, Broscar şi Harca. Şi mai e ceva. Nu e cazul să stai o veşnicie pe o lucrare. Au de multe ori…Asta durează. Nimic nu durează atât de mult dacă proiectele şi documentaţiile au fost făcute cum trebuie. Infrastructrua nu este lăutărie, nu este o improvizaţie”, spune Gheorghe Melente, primarul din Drăgoeşti.

Dar ce este mai important, Drăgoeştiul este localitatea care a devenit oraş cu fonduri europene. Este meritul unui primar care a ştiut că singura soluţie pentru ca localitatea să meargă este finanţarea externă.

Astfel în cei patru ani scurşi, nu mai puţin de 20 de şantiere au fost pe teritoriul comunei. Drumuri comunale, drumuri săteşti, stabilizarea zonelor cu alunecări de teren, biserici în reabilitare, cămine culturale, şcoli, after-school, poduri, punţi pietonale, apă, canal, extinderea curent, cablare telefonie. Drăgoşetiul este modelul de dezvoltare, satul european de pe malul Oltului.

Cu fonduri de la stat primăria Drăgoşeti îşi propune extinderea reţelei de apă pe o lungime de 9 kilometri şi extinderea reţelei de canalizare şi apă uzată pe o lungime de 10,5 kilometri.

dragoesti2Astfel peste 4 ani, localitatea va avea asfalt 100% iar apă şi canalizare 80%.

Şi mai este ceva foarte important:

Primaria Dragoesti a demarat o initiativa de sprijinire prin consultanta tehnica in constructia de iazuri de peste pentru agrement , pescuit si productie piscicola. Acest fapt se datoreaza pozitiei favorabile ce o detine localitatea prin zestrea de apa existenta in sol la un nivel accesibil , mai ales in zona de lunca . Adancimea minima trebuie sa fie de 1,7 m ceea ce asigura o temperatura peste temperatura de inghet necesara vietuirii pestelui pe timp de iarna in zona de fund a iazului.Doritorii pot cere informatii pe aceasta tema . Este o sansa de dezvoltare a localitatii si o oportunitate de investitie. In aceasta directie , primaria va analiza posibilitatea repopularii si modernizarii lacului de peste Buciumeni , lac ce are o suprafata de peste 6 hectare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *