Două româncuțe din Fârtațești au prezentat ia românească într-un proiect ”Acasă la Origini”
Fârtăţeşti este o poveste a dealurilor unite prin biserici, a caselor unite prin Mâna Maicii Domnului, a satelor unite prin păduri. A celor mai fascinante poveşti din sudul de Vâlcea, unde legendele spun că s-au născut miturile celor trei păduri – de aur, de argint şi de aramă. Cele trei păduri ale toamnei care doar acum pot fi admirate în esenţa lor, în pastelul lor, în suflul divin…
Nu ştim dacă chiar aşa este, dar pe vremea haiducilor dar şi mai devreme de ei, în timpul în care se forma naţia română, cavalerii primeau titlul dacă urmau aceste trei poteci, trei drumuri, la capătul căruia fie îşi alegeau mireasa, fie se luptau cu lighioanele pământului, fie găseau zmei paralei şi castele ascunse de pe alte lumi.
Este o poveste de succes, cu multe sacrificii, dar care pune pe harta Vâlcii, nu doar cea mai mare comună din judeţ dar şi una care este străbătută de cele mai frumoase drumuri subcarpatice.
Este comuna dealurilor unite prin biserici, a caselor unite prin floarea Mâna Maicii Domnului, a satelor unite prin păduri. Este localitatea celor mai fascinante poveşti din sudul de Vâlcea, unde legendele spun că s-au născut miturile celor trei păduri – de aur, de argint şi de aramă.
Fârtăteşti este o localitate râvnită de bucureşteni, de craioveni, de olteni, de argeşeni chiar, pentru că peste 60% din potenţialul rezidenţial al acestei comune se află poziţionat pe culmile cuminţi ale dealurilor de sud, iar fiecare sat are o pădure de margine iar drumurile de legătură sunt asfaltate.
Și aici locuiesc cele mai frumoase româncuțe. Pentru că două dintre aceste fete poartă cu mândrie constumul popular într-un proiect care ne obligă să nu uităm niciodată orginile
”Acasă la Origini Vâlcea! Fetele noastre, Alexandra Ens și Bianca Elena au prezentat cu mândrie ia românească. Mulțumim, doamna Pusa Vladoi pentru costumele minunate pe care ni le-ați pus la dispoziție, mulțumesc Stefania Rada pentru ia minunată, mulțumim, Crina Mogoantaelena pentru împletiturile părului, mulțumim doamnei Gena pentru lucrătura minunată de pe șoarțele fetelor! Expoziția ține o săptămână.
”Începând de azi sâmbătă, 25 iunie, ora 10.30, la Muzeul Satului Vâlcean la Bujoreni, puteți vedea vernisajul expoziției #AcasălaOrigini. Acasă la Origini este o campanie de recuperare identitară a portului tradițional din România și din teritoriile locuite de români, așa cum este el purtat și păstrat în zilele noastre. Este un mărturie despre apartenenţa noastră la o familie, un neam și o cultură. Proiectul a fost inițiat de Comunitatea La Blouse Roumaine în iunie 2020, în parteneriat cu Fundația Comunitară Vâlcea și voluntarii locali pentru a reconecta comunitățile locale cu poveștile costumelor și zestrea culturală moștenită. Expoziția „Acasă, la Origini” în Vâlcea este susținută de Romanian United Fu.”, spune profesor Daniela Dinu, a școlii din Fârtățești.
Cele două româncuțe din Fârtățești au 16 și 19 ani și au fost eleve ale școlii gimnaziale din Dozești.