Don’şoara Goe de la Vâlcea a picat bacul, prima dată, nu ca “tac-so”, de 16 ori

Râsete mare printr-o comună vâlceană, la margine de judeţ, unde fata lu’ doamna directoare de şcoală, pe nume de alint Goe, a reuşit performanţa deosebită de a pica bacul la marele colegiu, acest Stanford al Vâlcii, nimeni altul decât Liceul Preda Buzescu din Berbeşti, liceul unde, dacă te nimereşti pe stradă, eşti imediat luat cu arcanul şi băgat în bancă, cu matricolă pe braţ.

Povestea este simplă: mamiţa şi mamiţul, mamiţa fiind, de veacuri, directoare de şcoală, cu roşu în cerul carnetului de partid, primiseseră semnale, pe linie colegială, că micuţa şi preaevlavioasa fetiţă se va împiedica la examenul de maturitate. Gurile rele spun că fata nu prea venea des la şcoală, că se maturizase de mult în ale vieţii sensuri, iar şcoala era o ocupaţie de timp liber, un fel de hobby, între pauzele de bere, ţigări şi cafea.

Mamiţa a spus că nu e aşa, odorul ei, ultimul răcnet în ale modei şi stofei, nu are cum să pice examenul de bacalaureat, deşi pedigree-ul de pe linie paternă arăta un cazier de 16 încercări, ca la zaruri, pentru diploma de absolvent de liceu.

Mamiţa era ocupată cu monitorizarea activităţii primăriei, cu ce se întâmplă, ce nu se întâmplă, ce mai face, ce nu mai face conducerea instituţiei de peste gard. Aţi ghicit, mamiţa făcea politică. Una de forţă, Şi fiica se pregătea tot de politică. Pentru că să iei la bac,2.09 înseamnă direct calificare în turul 2 al alegerilor, având toate calităţile necesare, emerit, pentru a ocupa o poziţie nobilă.

Şi, deşi profesorii se rugau de mamiţa ca, din când în când, să-şi mai trimită pe don’şoara Goe la şcoală, în pauzele de chiul, mamiţa a spus că ştie ea cel mai bine ce e de făcut.

Şi hop, pocinogul! Progenitura doamnei directoare a picat bacul cu onorabila notă de 2.09, adică, totuşi, un punct a fost muncit, pentru a te da rotundă că ai picat examenul la Stanford College from Berbeşţi.

Ce e de făcut acum? Şi la Spiru, şi la Brânco, îţi trebuie ţidula aia de bacalaureat. De măritat e cam devreme. Tătuţul e mândru. “Lasă, puiuţ, mai ai de 15 ori de dat proba!”

Între timp, mamiţa şi-a luat un telescop, montat fix în canţelarie, cu care să supravegheze activitatea din primărie, urmând ca, probabil în viitoarea organigramă, să introducă, pe post de monitor şef, pe don’şoara Goe, singura neabsolventă de bacalaureat din clasa de liceu de la Berbeşti.

Că uitasem să vă spui, restul clasei a reuşit să treacă peste maturitate.

de Benone Sinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *