Doi minori, dintre care un bebeluş de 3 luni, salvaţi de la moarte, dintr-un infern, în comuna Bărbăteşti

E un lucru sinistru, care se întâmplă sub ochii noştri zi de zi. Cu precădere în mediul rural. Acolo unde, poate, cei 28 de ani scurşi după 1989 au avut cele mai multe victime – mulţi care nu au înţeles nimic din această tranziţie, generaţii compromise, care s-au complăcut aşteptând sfântul ajutor social şi mila comunităţii.

Adevărul odios este că, în multe familii, copiii nu aduc nicio bucurie, nu sunt nici împlinirea destinului matrimonial, nici farmecul vieţii. Nu. Copiii sunt doar un mijloc de existenţă, sunt, de fapt, moneda de schimb pe care multe familii o oferă destinului pentru băutură, niscai bani de pâine, moneda de schimb pentru supravieţuire. Cu cât ai mai mulţi copii la ţară şi cu cât eşti mai sărac, cu atât nivelul unor ajutoare de la stat poate ajunge la peste 1.500 de lei.

Un astfel de caz absolut înfiorător se petrece în comuna Bărbăteşti, unde o familie (greu se poate numi familie) trăieşte într-un bordei şi efectiv i-a condamnat la moarte pe cei doi copii minori – unul cu vârsta de 3 luni şi o fetiţă de 2 ani. Singurul care aduce venit în casă este tatăl, dar are darul băuturii. Mama prezintă şi ea semne de ciroză.

Primăria Bărbăteşti a monitorizat timp de un an acest caz şi a trimis semnale spre Râmnicu Vâlcea că situaţia este deosebit de gravă şi că trebuie luate măsuri. Tatăl iubeşte băutura, iar mama are un comportament îndoielnic, lipsind foarte mult de acasă. Astfel, copiii sunt văduviţi, printre altele, şi de alimentaţie.

În cursul zilei de miercuri, Prefectura Vâlcea, fiind sesizată de urgenţă, a trimis o echipă a Grupului pentru Intervenţie Rapidă la domiciliul familiei respective. Ceea ce au găsit a fost parcă decupat dintr-un film horror. Mizerie, haos, casa neîncălzită, fetiţa dormea pe covor, iar bebeluşul nu era de găsit. Tatăl dormea beat, iar copilul se afla sub el. Echipa de intervenţie a reuşit să îi ia rapid pe cei doi copii, să-i transporte cu ambulanţa, care le-a oferit şi primul ajutor. Se aflau în stare gravă de subponderabilitate. În cele din urmă, a fost găsită şi mama, undeva, la un concubin. La aflarea veştii că i-au fost luaţi cei doi copii minori, femeia se spune că a respirat uşurată, zicând că „bine au făcut. Erau o povară”.

Copiii sunt, azi, în regulă, starea lor de sănătate este sub control, au fost alimentaţi şi au ieşit dintr-un coşmar.

„Din păcate, mai sunt trei copii acolo. Sunt cei trei mai mari, pe care noi, ca primărie, îi monitorizăm să meargă la şcoală, să fie alimentaţi. Salut şi mulţumesc Prefecturii Vâlcea, care a fost extrem de operativă la sesizarea noastră, şi, în special, doamnei dr. Lili Pasat, a fost impecabilă.  Sigur, cei doi copii care au fost salvaţi, eu zic că puteau deceda dacă rămâneau în acest infern”, spune primarul Constantin Banacu.

Din păcate, în România, acest caz nu este o excepţie…

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *