Doi „independenţi” se luptă pentru Primăria Râmnicu Vâlcea!

Paradoxul independenţilor la Râmnicu Vâlcea am putea să numim acest material. Dincolo de sondajul liberalilor aruncat pe piaţă la sfârşitul săptămânii trecute, o concluzie certă rezultă de aici – faptul că primele două locuri sunt ocupate de doi independenţi. De regulă, în orice sondaj de opinie, primele poziţii sunt disputate de două blocuri politice, cum ar fi PSD şi PNL.

Numai că la Râmnicu Vâlcea această regulă nu se aplică, primii doi, Mircia Gutău şi Romeo Rădulescu nu sunt afiliaţi politic, singura lor emblemă comună fiind PDL, partidul prin care s-au afirmat în funcţiile deţinute cândva.

Care sunt cauzele pentru care PNL şi PSD nu sunt legate de un candidat cu şanse ci trebuie să liciteze pentru cei doi independenţi ca să aibă şansa de ocupa primăria?

În primul rând organizaţiile municipale: La PNL, organizaţia municipală cea care ar trebui să producă pretendenţii la titlu este condusă de două personaje anonime. Greoiul senator Cotescu, un politician inteligent dar fără priză la public şi necunoscut în periferiile oraşului şi Grigore Crăciunescu, la fel de anonim şi care nu captivează deloc emoţii electorale. Plus că organizaţia municipală a PNL a fost condusă de Emilian Frâncu, senator fără charismă şi care ştim cu toţii cum a ieşit din politică. Deci PNL are o organizaţie municipală inertă, anchilozată şi extrem de etanşă. Aici parte de vină o are şi Cristian Buican, liderul judeţean care nu a reuşit să creeaze o emulaţie în zona municipiului. Exact pe dos stăteau lucrurile în PDL, unde la municpiu era efeversecenţă pe vremea lui Gutău, Rădulescu sau Veţeleanu iar la judeţ era amorful Jurcan.  Deci prima concluzie la PNL Râmnicu Vâlcea este clar că avem de a face cu un dezastru concret pe linia unei viitoare reuşite electorale la primărie.

La PSD Râmnicu Vâlcea, din păcate, deşi l-am judecat greşit iniţial, lider este Ion Gigi Matei. Care, deşi este un tip cât se poate spune în politică de corect, nu reuşeşte să găsească culoarul lui. Ceva scârţâie, la charismă, la consilierii pe imagine? Plus că Matei s-a trezit cu un mare ghinion. Toate proiectele europene care ar fi trebuit să fie realizate etapizat în ultimii ani, au fost înghesuite pe ultima sută de metri, iar Matei este în prezent sufocat de această avalanşă de care într-un fel se fac vinovaţi şi predecesorii săi.

Dacă nu le punea în practică, i s-ar fi reproşat că pierde banii europeni. Uite că le-a pus în practică şi, cum e proverbul „la omul sărac nici boii nu trag”, firme care au câştigat lucrările se zbat între insolvenţă şi faliment. Adică, Matei s-a trezit cu altă dandana pe cap, din care este clar că nu va ieşi bine. Matei se pozitinonează pe locul III în sondajul de opinie, fiind de altfel singur „politic” din cei trei favoriţi.

Aşadar clasa politică de la municipiu la PSD şi PNL este incapabilă să producă primele două poziţii pentru asaltul primăriei Râmnicu Vâlcea.

Profilul celor doi independeţi este cam aşa – avem un Mirca Gutău apreciat între graniţele Vâlcii şi dezavuat dincolo de Topolog. Faza critică însă face ca Gutău chiar să fi avut 10 condamnări sau nici una, să fie opţiunea vâlcenilor de locul I, asta din cauza a ceea ce urmat după 2010 până în 2015 în Râmnicu Vâlcea pe linie administrativă. Deşi, dacă stăm drept, marile investiţii economice vin abia acum, pe vremea lui Mircia cupola CET, Oltchim şi încă doi oameni de afaceri loco, era în tot şi în toate, ţinea Râmnicul într-o beznă socialist-coruptă.

Rădulescu deşi nu a avut deloc o prestaţie proastă în cei doi ani de mandat de primar, a prins austeritatea lui Boc şi declinul PDL-ului fapt care l-a perforat şi l-a asimilat în ochii electoratului vâlcean. Chiar şi popularul Gutău dacă era în 2012 candidat PDL ar fi câştigat alegerile dar cu un scor destul de strâns raportat la USL.

În fine, de ce râmnicenii nu vor om politic şi asta poate că e un semnal bun pentru cei care gîndesc dincolo de cifre!  Oamenii nu vor primari oameni politici. Oamenii nu vor ca prartidele să le propună un om politic ca să administreze un oraş.

Pentru cei care îi creditează pe Gutău sau pe Rădulescu nu contează că au fost la PDL, partidul care le-a tăiat salariile şi pensiile, sau la UNPR respctiv PLR. Electratul a spus pas partidelor politice în acest caz şi asta ar trebui să înţeleagă şi Buican şi Costi Rădulescu şi Cotescu şi Matei. Primar te face un oraş şi nu maşinăria partidului.  Poate că Râmnicu Vâlcea în sfârşit a înţeles asta, după votul politic dat în 2012, pentru USL la primărie, când şi-a luat-o zdravăn în plex.

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *